- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (07.01.2010, 18:20)
Record de zecimale din numărul Pi
Un om de ştiinţă francez pretinde că a calculat 2,7 trilioane de zecimale din numărul iraţional Pi (π), un nou record cu atât mai impresionant cu cât nu a realizat calculul cu ajutorul computerului, informează The Indian Times.
Urmărește
11585 afișări
Record de zecimale din numărul Pi
Fabrice Bellard a doborât recordul anterior de 2,6 miliarde de zecimale calculate din Pi, stabilit de un computer, după 131 de zile de calcule şi verificări.
Pi (π )este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracţie m/n, cu "m" şi "n" întregi. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu se termină şi, dacă fiecărei zecimale i s-ar acorda o secundă pentru pronunţie, ar fi necesari 85.000 de ani pentru a termina de citit.
Pentru a-l calcula pe Pi, Bellard a dezvoltat propriul său algoritm, despre care susţine că este de 20 de ori mai eficient decât calculatoarele anterioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
"Mi-am cumpărat prima carte despre Pi când aveam 14 ani şi de atunci am tot urmărit recordurile de zecimale identificate de computer", a spus Bellard.
"Nu sunt interesat în special de zecimalele lui Pi. Este mai mult un joc amuzant, un fel de a testa o metodă de calcul", a adăugat el.
Tentativele de a stabili valoarea exactă a lui Pi, constanta matematică ce exprimă raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, datează încă din Antichitate.
Utimul record de memorare a lui Pi înregistrat de Guinness Book este de 67,890 digitale şi a fost stabilit de Lu Chao, un tânăr din China.
Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi semnificative de a determina Pi cu mai multă precizie şi de a-i înţelege natura. Fascinaţia acestui număr a intrat şi în cultura non-matematică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 14:46