Recorduri de temperatură înregistrate în apa Lacului Sfânta Ana, în 2024

  • Pe 15 iulie 2024, la începutul după-amiezii, temperatura apei Lacului Sfânta Ana, la o adâncime de jumătate de metru, a atins 30,9 grade Celsius, ceea ce reprezintă o valoare record pentru ultimele decenii şi, probabil, chiar pentru ultimele secole.
  • În acelaşi timp, s-a înregistrat şi un alt record: diferenţa de temperatură între suprafaţa lacului şi apa de la adâncimea de 6,5 metri, în apropierea fundului lacului, a ajuns la 22 de grade Celsius (22,0 °C). De asemenea, este fără precedent faptul, că durata perioadei de îngheţ a fost excepţional de scurtă: la începutul lunii ianuarie 2024, suprafaţa lacului a îngheţat, iar până pe 10 martie gheaţa s-a topit complet.
Urmărește
5005 afișări
Imaginea articolului Recorduri de temperatură înregistrate în apa Lacului Sfânta Ana, în 2024

Foto:Darvas Rezső

Începând cu anul 2012, sub conducerea conf. univ. dr. István Máthé de la Universitatea Sapientia împreună cu Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton, sub coordonarea profesorului Dr. Lajos Vörös, se monitorizează calitatea apei Lacului Sfânta Ana, cu sprijinul Composesoratului Lăzăreşti şi al Asociaţiei Pro Szent Anna.

"Analizând datele înregistrate până în prezent, s-a constatat că la mijlocul lunii iulie 2024 apa lacului a fost cea mai caldă (30,9 °C). Desigur, această temperatură ridicată a apei este legată de faptul că vara anului 2024 a fost una dintre cele mai calde perioade la nivel global de la începutul măsurătorilor meteorologice regulate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În perioada 1-16 iulie 2024, la mai multe staţii meteorologice din România s-au înregistrat noi maxime ale temperaturii aerului. De exemplu, la Odorheiu Secuiesc, pe 12 iulie 2024 s-au înregistrat 34,3 grade Celsius, depăşind recordul zilei de temperatură a aerului aerului din 1951 (33,5 °C). La Miercurea Ciuc, pe 13 iulie 2024 termometrele au arătat un maxim de 33,8 °C, depăşind recordul zilei anterior din 1951, de 32,7 °C", precizează echipa ce a realizat monitorizarea.

Odată cu recordul de temperatură a apei din Lacul Sfânta Ana din 15 iulie 2024, datorită stratificării termice a apei lacului, s-a înregistrat o diferenţă fără precedent între temperatura aperi la suprafaţă şi cea de lafundul lacului (6,5 m), de 22 °C.

"Similar altor lacuri vara, în Lacul Sfânta Ana apare o stratificare termică directă; adică apa de la suprafaţă este cea mai caldă iar temperatura scade odată cu adâncimea, fiind cea mai rece aproape de fundul lacului. Algele din apa lacului împiedică pătrunderea razelor solare în straturile mai adânci, ceea ce face ca acestea să se încălzească mai puţin", mai precizează echipa.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici