Reducerea caloriilor poate încetini ritmul de îmbătrânire la adulţii sănătoşi - studiu

  • Potrivit studiului, reducerea caloriilor cu un sfert a dus la încetinirea ritmului de îmbătrânire cu aproximativ 2% până la 3%.
  • Acest efect este similar cu cel al renunţării la fumat, spun cercetătorii.
Urmărește
1703 afișări
Imaginea articolului Reducerea caloriilor poate încetini ritmul de îmbătrânire la adulţii sănătoşi - studiu

Reducerea caloriilor poate încetini ritmul de îmbătrânire la adulţii sănătoşi - studiu

Potrivit studiului, reducerea cu un sfert a caloriilor a dus la încetinirea ritmului de îmbătrânire cu aproximativ 2% până la 3%, ceea ce reprezintă o reducere cu 10% până la 15% a riscului de deces.
 
Experţii avertizează însă că este important să fim prudenţi şi să nu încurajăm oamenii, în special persoanele în vârstă, să mănânce mai puţin pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
 
În timp ce un aport caloric redus a părut să reducă ritmul de îmbătrânire, acest lucru nu s-a tradus printr-o creştere a duratei de viaţă estimate, potrivit Independent.
 
Autorul principal, Daniel Belsky, profesor asociat de epidemiologie la Columbia Mailman School of Public Health şi om de ştiinţă la Columbia's Butler Ageing Centre, a declarat: „Nu este o problemă: La viermi, muşte şi şoareci, restricţia calorică poate încetini procesele biologice de îmbătrânire şi poate prelungi durata de viaţă sănătoasă. Studiul nostru a avut ca scop să testeze dacă restricţia calorică încetineşte, de asemenea, îmbătrânirea biologică la om".

Restricţia calorică poate încetini ritmul de îmbătrânire la adulţii sănătoşi

Într-un studiu în premieră, o echipă internaţională de cercetători condusă de Butler Columbia Ageing Centre de la Columbia University Mailman School of Public Health a descoperit că restricţia calorică poate încetini ritmul de îmbătrânire la adulţii sănătoşi.
 
La studiu au participat 220 de bărbaţi şi femei sănătoşi din trei locaţii din SUA, care au urmat fie o dietă cu restricţie calorică de 25%, fie o dietă normală timp de doi ani.
 
La momentul iniţial, oamenii consumau în mod obişnuit puţin peste 2.000 de calorii pe zi.
 
CALERIE, numele studiului, este un acronim pentru: evaluarea cuprinzătoare a efectelor pe termen lung ale reducerii aportului de energie.
 
Pentru a măsura îmbătrânirea biologică, cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate la începutul studiului şi după 12 şi 24 de luni de urmărire.
 
Profesorul Belsky a declarat: „Oamenii trăiesc mult timp, aşa că nu este practic să îi urmărim până când observăm diferenţe în ceea ce priveşte bolile legate de îmbătrânire sau supravieţuirea. În schimb, ne bazăm pe biomarkeri dezvoltaţi pentru a măsura ritmul şi progresul îmbătrânirii biologice pe durata studiului”.
 
Echipa a analizat etichete chimice de pe ADN care reglează expresia genelor şi despre care se ştie că se modifică odată cu îmbătrânirea.
 
Calen Ryan, co-autorul principal al studiului, a declarat: „Ambele au fost analizate. Studiul nostru a găsit dovezi că restricţia calorică a încetinit ritmul îmbătrânirii la om. Dar restricţia calorică nu este, probabil, pentru toată lumea. Constatările noastre sunt importante, deoarece oferă dovezi dintr-un studiu randomizat că este posibil să încetinească îmbătrânirea la om”.
 
„De asemenea, ele ne dau o idee despre tipurile de efecte pe care le-am putea căuta în studiile privind intervenţiile care ar putea atrage mai multe persoane, cum ar fi postul intermitent sau alimentaţia cu restricţie de timp”.
 
Descoperirile sunt publicate în revista Nature Ageing.
 
Dr. Duane Mellor, dietetician autorizat şi lector senior, Aston Medical School, Aston University, a declarat: „Este dificil de interpretat datele din acest studiu, pentru a spune în ce măsură datele raportate se potrivesc cu dietele pe care oamenii le-au respectat de fapt, doar că celor cărora li s-a spus să mănânce mai puţin li s-a raportat un ADN care a îmbătrânit uşor, dar semnificativ mai încet”.
 
El a adăugat: „Deşi este interesant, este important să fim precauţi şi să nu încurajăm în special adulţii mai în vârstă doar să îşi reducă consumul de alimente pentru a încetini îmbătrânirea. Deoarece, la adulţii în vârstă, se ştie că menţinerea unei greutăţi sănătoase, practicarea de activităţi fizice şi o alimentaţie variată şi sănătoasă, cu suficiente proteine, reduc riscul de căderi”.
 
Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Aceasta pare o cercetare bine făcută asupra unor markeri complecşi în contextul unui studiu de reducere a caloriilor la scară mică, dar chiar trebuie să dovedim că a mânca mai puţine calorii încetineşte procesele de îmbătrânire? Acest lucru ar trebui să fie evident din seturile de date naţionale care arată că persoanele din Japonia care rămân mai slabe decât majoritatea sunt printre cele mai longevive dintre toate naţiunile”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici