„Vehiculul spaţial va cădea pe Terra în perioada 6 – 19 ianuarie 2012, într-o zonă care se află cuprinsă între 51,4° latitudine nordică şi 51,4° latitudine sudică, potrivit estimărilor preliminare”, se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos.
Între aceste coordonate geografice se află cele mai multe dintre zonele locuite de pe planetă, cuprinzând regiuni întinse din Europa, Africa, Asia şi cele două Americi.
„Locul şi data la care se va produce impactul vor putea fi determinate doar cu câteva zile înainte”, afirmă Roskosmos.
Potrivit aceleiaşi surse, sonda ar trebui să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, iar greutatea totală a fragmentelor care vor ajunge pe Terra nu va depăşi 200 de kilograme.
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei.
Phobos-Grunt, alcătuită din două module – din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc – cu un diametru de 18 kilometri – este un fragment desprins din planeta roşie.
Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.
Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucât Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza suprafaţa şi câmpul magnetic.