Reţeta ideală împotriva maladiei Alzheimer, descoperită de medicii americani

Ceaiul, cafeaua, nucile, exerciţiile fizice şi petrecerea timpului în aer liber alcătuiesc "reţeta" ideală împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Basic Research in Developmental Disabilities din New York, relatează dailymail.co.uk.

Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului Reţeta ideală împotriva maladiei Alzheimer, descoperită de medicii americani

Reţeta ideală împotriva maladiei Alzheimer, descoperită de medicii americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă afectează în prezent peste 800.000 de britanici, însă specialiştii consideră că numărul acestora se va dubla în decursul unei singure generaţii, din cauza procesului de îmbătrânire accelerată a populaţiei.

O ceaşcă zilnică de ceai sau de cafea ar putea însă să-i protejeze pe oameni de efectele devastatoare ale acestei maladii. Ambele băuturi reduc cu 40% pierderile de memorie, potrivit acestui studiu, prezentat la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul International Conference on Alzheimer's Disease, care a fost organizată în Hawaii.

La rândul lor, cercetătorii de la University of California au afirmat că persoanele în vârstă de peste 65 de ani care beau ceai cu regularitate prezintă cu 37% mai puţine semne de demenţă comparativ cu persoanele care nu obişnuiesc să consume această băutură.

Persoanele care beau cafea de cel puţin cinci ori pe săptămână beneficiază de o reducere cu 20% a pierderilor de memorie comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea.

Un alt studiu a relevat faptul că şi nucile au efecte benefice împotriva acestei boli. Şoarecii care au beneficiat de o dietă bogată în nuci au relevat o îmbunătăţire considerabilă a capacităţii de învăţare dar şi a memoriei.

Cercetătorii americani susţin că nu doar alimentele şi băuturile consumate, ci şi stilul de viaţă reprezintă un factor important care conduce la scăderea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer.

Persoanele în vârstă care practică "cu moderaţie" exerciţii fizice, precum golf şi jogging, beneficiază de un risc cu 40% mai mic de a suferi de Alzheimer, au declarat cercetătorii de la University School of Medicine din Boston (statul Massachusetts, n.r.).

Şi petrecerea timpului în aer liber reduce riscul de apariţie a acestei maladii. Persoanele care nu au în organism un nivel suficient de vitamina D - sintetizată prin expunerea pielii la razele solare - sunt mult mai predispuse la a suferi de Alzheimer.

Cercetătorii de la Exeter University din Marea Britanie au realizat un studiu pe un eşantion de 3.300 de persoane în vârstă de cel puţin 65 de ani şi au descoperit că pacienţii care sufereau de un deficit de vitamina D prezentau un risc de cinci ori mai mare de a suferi de maladia Alzheimer.

Deşi vitamina D se află în câteva produse alimentare - în special în uleiul de peşte şi ouă - cea mai mare parte din doza recomandată de vitamina D este sintetizată pe cale naturală de organismul uman, în urma expunerii la soare.

Alzheimer este o maladie cognitivă degenerativă care atacă progresiv creierul, cauzând pierderi de memorie, stare de confuzie şi schimbări bruşte de dispoziţie. Pacienţii aflaţi în stadiul final al bolii îşi pierd capacitatea de vorbi, de a înghiţi şi de a se deplasa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici