Rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului

Cea de a patra rezervaţie de zimbri din România a fost inaugurată, sâmbătă, în comuna braşoveană Vama Buzăului, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia De Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului.

Urmărește
1505 afișări
Imaginea articolului Rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului

Rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului (Imagine: Mediafax Foto)

Rezervaţia "Valea Zimbrilor" de la Vama Buzăului numără deocamdată cinci exemplare, aduse din Austria, Italia şi Elveţia.

Animalele reprezintă o donaţie a preşedintelui Organizaţiei Europene a Zimbrilor, Wanda Oleg, după ce reprezentanţii ADDJBv au contactat mai mulţi crescători de zimbri din Europa pentru a găsi cele mai bune oferte de achiziţionare a exemplarelor.

Cele cinci exemplare prezente în rezervaţie la acest moment au la dispoziţie o suprafaţă împrejmuită de zece hectare de pădure.

Rezervaţia "Valea Zimbrilor" beneficiază însă de o suprafaţă totală de 92 de hectare, respectiv 80 de hectare de păşune aparţinând comunei Prejmer şi 10 de păşune şi două de pepinieră, aflate în posesia comunei Vama Buzăului.

Potrivit preşedintelui ADDJBv, Mihai Pascu, până în prezent, în amenajarea suprafeţei au fost investite 4 miliarde de lei vechi din bugetul Consiliului Judeţean. Lucrările de amenajare continuă în primăvara anului viitor, când vor fi împrejmuite şi cele 80 de hectare de pădure.

La Vama Buzăului se va constitui, de asemenea, şi un Centru de vizitare, informare şi schimb de experienţă pentru zona carpatină, unde vor fi organizate regulat sesiuni de instruire cu privire la conservarea unor specii de animale, printre care şi zimbrul.

"Tot pentru anul viitor, ne-am propus ca rezervaţia de la Vama Buzăului să fie inclusă în Reţeaua Europeană a rezervaţiilor naturale", a mai spus Mihai Pascu.

Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului este a patra de acest gen din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani.

Demersurile de constituire a rezervaţiei din judeţul Braşov au început în luna martie a acestui an, când a fost aprobat proiectul după o consultare publică în localitatea Vama Buzăului. Tot atunci s-a înfiinţat şi Asociaţia "Valea Zimbrilor" din care fac parte comuna Vama Buzăului, comuna Prejmer şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov.

Lucrările de amenajare a rezervaţiei au început încă din luna mai, tot atunci ADDJBv contactând şi crescătorii de zimbri din ţară şi din Europa, în vederea achiziţionării primelor exemplare.

Preşedintele ADDJBv, Mihai Pascu spune că inţial s-au purtat discuţii şi cu Romsilva, însă preţul, de 8300 de euro per exemplar, solicitat de Regie, a fost considerat prea mare.

"În urma unor discuţii cu Organizaţia Europeană a Zimbrilor ni s-a oferit această donaţie, iar la anul aşteptăm să primim încă patru exemplare, în acelaşi regim de donaţie", a declarat Mihai Pascu, la inaugurarea rezervaţiei de la Vama Buzăului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici