Rezistenţa microbilor faţă de antibiotice devine tot mai mare pe plan mondial

Eforturile depuse de ţările dezvoltate pentru ameliorarea condiţiilor de sănătate din ţările sărace, cărora le furnizează tot mai multe tratamente contra maladiilor infecţioase, accelerează rezistenţa microbilor faţă de antibiotice, potrivit unui raport publicat în Statele Unite ale Americii.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Rezistenţa microbilor faţă de antibiotice devine tot mai mare pe plan mondial

Rezistenţa microbilor faţă de antibiotice devine tot mai mare pe plan mondial (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

De-a lungul ultimilor ani, numeroase organizaţii guvernamentale din ţările dezvoltate şi diverse asociaţii private s-au mobilizat pentru a ajuta ţările sărace să îşi procure tratamente contra malariei, virusului HIV şi a tuberculozei, realizat de Center for Global Development, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul la Washington.

Accesul la medicamentele antiretrovirale utilizate împotriva virusului HIV (virusul imunodeficienţei umane) a condus la multiplicarea de peste opt ori a accesului la medicamentele contra malariei şi a stimulat utilizarea antibioticelor contra tuberculozei, au precizat autorii raportului.

Distribuţia mai abundentă a acestor tratamente a salvat cu siguranţă multe vieţi, dar a fost însoţită şi de o creştere a rezistenţei agenţilor patogeni la aceste medicamente antiinfecţioase, fapt care ar fi putut fi evitat cu ajutorul unui control mai strict în aceea ce priveşte accesul şi utilizarea lor.

Rezistenţa faţă de medicamentele antiinfecţioase ucide milioane de copii în fiecare an în ţările în curs de dezvoltare.

Începând din 2006, organizaţiile de caritate au alocat peste 1,5 miliarde de dolari acestor noi tratamente folosite în combaterea patogenilor rezistenţi la antibioticele actuale.

În absenţa unor măsuri energice, mortalitatea cauzată de rezistenţa la antibiotice şi costurile ridicate ale tratamentelor vor continua să crească.

Această rezistenţă la antibiotice afectează însă şi ţările dezvoltate, aşa cum o demonstrează creşterea puternică a numărului de cazuri de infecţii provocate de stafilococul auriu rezistent la meticilină (SARM).

Procentul de infecţii nosocomiale provocate de SARM a crescut de la 2%, în 1974, la 22%, în 1995, şi la 63%, în 2004.

Aproximativ 20% din totalul pacienţilor infectaţi cu acest patogen mor, reprezentând 19.000 de decese în fiecare an în Statele Unite, depăşind astfel numărul de victime cauzate anual de maladia SIDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici