Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic

Rezolvarea de puzzle-uri, precum Tetris, imediat după producerea unui eveniment traumatizant poate contribui la reducerea flashback-urile şi coşmarurilor pacienţilor care suferă de tulburări provocate de stresul posttraumatic, potrivit unui studiu britanic.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic

Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic

Cercetările preliminare ar putea conduce la descoperirea unor noi tratamente pentru prevenirea sau chiar stoparea flashback-urilor şi coşmarurilor, semnul distinctiv al acestei maladii, numită sindromul tulburărilor de stres posttraumatic, au anunţat cercetătorii britanici de la prestigioasa Universitate Oxford.

Sindromul este adeseori indus de traumele provocate de războaie, precum şi de rănile suferite în luptă sau de asistarea la scenele în care ceilalţi militari sunt răniţi sau ucişi.

Simptomele variază de la irascibilitate la accese de furie sau insomnii, probleme de concentrare, atenţie sporită şi tresăriri de o intensitate exagerată. Pacienţii afectaţi de sindromul tulburărilor de stres posttraumatic retrăiesc de multe ori, în subconştient, evenimentele care i-au marcat.

Echipa cercetătorilor de la Oxford le-a arătat celor 40 de voluntari, persoane cu o bună stare a sănătăţii, un film care includea imagini traumatizante cu mai multe accidente, inclusiv o campanie publicitară care prezenta riscurile consumului de alcool la volan.

După o pauză de 30 de minute, jumătate dintre voluntari au jucat Tetris timp de 10 minute, în timp ce cealaltă jumătate nu a făcut nimic. Cei care au jucat Tetris au avut mult mai puţine flashback-uri cu imaginile prezentate în acel film, în săptămâna care a urmat.

Jocul constă în coordonarea unor cărămizi în formă pătrată, care cad din partea de sus a unui ecran, pentru a forma în partea de jos a acestuia o bandă orizontală, fără spaţii libere. După formarea liniilor orizontale complete, acestea dispar.

Cercetătorii consideră că recunoaşterea formelor şi a mişcărilor cărămizilor colorate de pe ecranul computerului concurează cu revizionarea imaginilor traumatice care au fost reţinute de senzorii din creier.

Acest proces ar putea să interfereze cu modul în care memoria senzorială se formează în perioada imediat următoare producerii unei traume şi poate ajuta la reducerea numărului flashback-urilor de memorie, au explicat cercetătorii britanici, al căror studiu a apărut în Public Library of Science Journal PLoS ONE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici