- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STOCKHOLM, (06.10.2010, 13:05)
- ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2010
Premiul Nobel pentru chimie pe 2010 a fost decernat, miercuri, cercetătorilor Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki, pentru studii efectuate în domeniul sintezei organice, informează nobelprize.org.
Urmărește
338 afișări
Richard Heck, Ei-Ichi Negishi şi Akira Suzuki - laureaţii premiului Nobel pentru chimie pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Americanul Richard F. Heck (Universitatea Delaware/ SUA) şi japonezii Ei-Ichi Negishi (Universitatea Purdue/ SUA) şi Akira Suzuki (Universitatea Hokkaido/ Japonia) au fost recompensaţi, miercuri, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2010 pentru cercetările lor din domeniul sintezei organice, a anunţat comitetul Nobel.
Cei trei chimişti au fost recompensaţi pentru cercetările lor asupra "cuplajului încrucişat catalizat cu paladiu, care este folosit în cercetare şi în producţia farmaceutică industrială, de exemplu pentru obţinerea unor medicamente, dar şi a unor molecule utilizate în industria electronică", se afirmă în comunicatul emis de Academia regală de ştiinţe din Suedia, care decernează premiul Nobel pentru chimie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
Richard F. Heck este un chimist american, profesor emerit la Universitatea Delaware din Statele Unite, care a descoperit o reacţie chimică ce îi poartă numele (reacţia Heck).
Ei-Ichi Negishi este un chimist japonez care predă la Universitatea Purdue din Statele Unite şi care a descoperit o altă reacţie chimică, cunoscută sub denumirea "cuplul Neghisi".
Akira Suzuki este un cercetător japonez care predă la Universitatea Hokkaido din Japonia şi a descoperit în 1979 reacţia chimică Suzuki - o reacţie între un acid aril-boronic sau vinil-boronic cu un aril-halid sau vinil-halid, catalizată cu paladiu.
În 2009, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz şi Ada E. Yo pentru studii efectuate asupra ribozomilor.
Sezonul premiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, când cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.
Marţi, cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit premiul Nobel pentru fizică pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un material cu o structură bidimensională, obţinut din grafit.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citește pe alephnews.ro: SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe