Ridicarea de greutăţi reduce riscul de diabet la bărbaţi

Ridicarea de greutăţi, dacă este practicată cu regularitate, are capacitatea de a reduce cu până la 34% riscul de declanşare a celui mai frecvent întâlnit tip de diabet la bărbaţi.

Urmărește
854 afișări
Imaginea articolului Ridicarea de greutăţi reduce riscul de diabet la bărbaţi

Ridicarea de greutăţi reduce riscul de diabet la bărbaţi (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax foto)

Exerciţiile de aerobic, mersul în ritm alert şi joggingul pot conduce la beneficii chiar şi mai mari, exprimate în puncte procentuale

Oamenii de ştiinţă au analizat datele furnizate de 32.000 de bărbaţi americani care au luat parte la acest studiu - Health Professionals Follow-Up Study -, iniţiat cu scopul de a monitoriza efectele pe care le are stilul de viaţă asupra stării de sănătate.

Pe parcursul perioadei de monitorizare (1990 - 2008), 2.278 de participanţi au dezvoltat diabet de tipul 2.

Coordonatorul studiului, profesorul Anders Grontved, de la University of Southern Denmark, care este colaborator şi la Universitatea Harvard din Statele Unite, a declarat: "Studiile precedente au arătat că exerciţiile de aerobic prezintă o importanţă majoră în prevenţia diabetului de tipul 2. Însă mulţi oameni întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba să se apuce de exerciţii de aerobic. Potrivit rezultatelor noastre, antrenamentele în care se practică ridicarea de greutăţi, realizate cu regularitate, pot reprezenta o alternativă pentru exerciţiile de aerobic, ca măsură de prevenire a declanşării diabetului".

Potrivit aceluiaşi studiu, chiar şi ridicarea unor greutăţi modeste poate duce la o scădere a riscului de apariţie a diabetului.

Prin combinarea de aerobic cu ridicarea de greutăţi, beneficiile pentru sănătate sunt şi mai mari.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei categorii, în funcţie de durata antrenamentului săptămânal (1 - 59 minute, 60 - 149 minute şi peste 150 de minute).

Astfel, ridicarea de greutăţi reduce riscul de diabet cu 12%, 25%, respectiv 34%, în cele trei categorii menţionate, în comparaţie cu persoanele care nu practică niciun fel de antrenament.

Cei mai activi dintre bărbaţii monitorizaţi, care făceau cel puţin 150 de minute de aerobic şi antrenamente de cel puţin 150 de minute de ridicări de greutăţi în fiecare săptămână, au beneficiat de o reducere a riscului de diabet cu 66%.

Studiul a fost publicat în Archives of Internal Medicine.

Diabetul de tipul 2, adeseori asociat cu obezitatea şi cu stilul de viaţă sedentar, se declanşează atunci când organismul nu mai reacţionează la acţiunea hormonului insulină, care reglează concentraţia de glucide din sânge.

Aproximativ 346 de milioane de persoane suferă de această boală pe plan mondial. Numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla în perioada 2005-2030, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici