- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.08.2008, 13:20)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Robot cu creier de şobolan
Un robot care funcţionează cu ajutorul unui mic creier compus din neuroni de şobolan, capabil să "înveţe" obiceiuri precum evitarea unui obstacol, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.
Urmărește
246 afișări
Robot cu creier de şobolan (Imagine: disney.go.com/disneypictures/wall-e)
"L-am învăţat, deja, câteva lucruri, prin metoda repetiţiei, întrucât el reproduce anumite gesturi. Însă vrem să-l învăţăm" anumite comportamente, a declarat coordonatorul echipei multidisciplinare, Kevin Warwick.
Creierul biologic al robotului, botezat Gordon, a fost creat cu ajutorul unor neuroni prelevaţi de la un şobolan. Aceştia au fost introduşi într-o soluţie, separaţi, iar apoi aşezaţi pe un pat format din 60 de electrozi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"În decurs de 24 de ore, s-au produs legături între neuroni", formând o reţea asemănătoare cu cea a unui creier normal. "Într-o săptămână, s-au produs impulsuri electrice spontane, similare cu cele dintr-un creier obişnuit", a explicat cercetătorul.
"Am utilizat această reacţie pentru a ataşa creierul robotului prin intermediul electrozilor. Creierul a preluat controlul robotului, iar acesta învaţă, prin repetiţie", a mai spus Warwick.
Dacă robotul, care seamănă cu Wall E, eroul celui mai recent film produs de studiourile Pixar, se loveşte de un perete, creierul primeşte un stimul şi învaţă să ocolească obstacolul. "În prezent, studiem modalitatea prin care să îl facem să înveţe: mărind intensitatea anumitor electrozi", folosind produse chimice pentru a favoriza sau pentru a opri conexiunile dintre neuroni, a detaliat cercetătorul.
"Dacă se află într-un anumit loc şi vrem să îl facem să meargă la dreapta, putem trimite un stimul electric pentru a-i da ordinul. Vrem să înţelegem cum sunt stocate amintirile într-un creier biologic, în comparaţie cu creierul unui calculator. La ora actuală, estimăm că există între 50.000 şi 100.000 de neuroni activi" în creierul lui Gordon, a precizat Warwick.
Creierul unui şobolan are cel puţin un milion de neuroni, iar cel al unui om are aproximativ 100 de miliarde.
Creierul robotului are nevoie de stimulări regulate pentru consolidarea conexiunilor.
Creierul lui Gordon "este o versiune simplificată a ceea ce se petrece în creierul uman. Însă pe acesta îl putem privi şi putem controla elementele esenţiale aşa cum dorim", spre deosebire de ceea ce se poate face în cazul oamenilor.
Echipa de la Universitatea din Reading dispune de mai multe creiere active. "Este amuzant, există diferenţe între ele: unul este puţin violent, altul, mai puţin activ. Un altul nu ar face ceea ce îi cerem noi, se va lovi de pereţi. Fiecare cu personalitatea sa!", a declarat Warwick.
În ceea ce priveşte utilizarea neuronilor umani pentru Gordon, "există obstacole clare etice. Este mai mult o chestiune etică decât una tehnică", a mai spus cercetătorul.
Cercetările acestea sunt importante pentru perfecţionarea tratamentelor împotriva unor maladii neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55