- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CLUJ-NAPOCA, (04.03.2012, 14:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ROBOŢI INTELIGENŢI la Cluj: Unul spală geamuri, celălalt sortează gunoiul - VIDEO, GALERIE FOTO
Un robot care spală geamuri şi unul care sortează gunoiul menajer au fost prezentaţi, duminică, în cadrul unei competiţii studenţeşti organizate la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, echipele care i-au creat primind note din partea profesorilor.
Urmărește
1846 afișări
ROBOŢI INTELIGENŢI la Cluj: Unul spală geamuri, celălalt sortează gunoiul (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Conferenţiarul Mihai Oltean de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB a declarat, duminică, la competiţia "UBBots 2012 - ziua roboţilor inteligenţi", că studenţii anului III de la secţia Informatică au primit note pentru realizarea roboţilor, fiind punctată în special utilitatea practică a acestora.
"Două echipe de câte patru studenţi de anul III ai secţiei Informatică, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB, au realizat doi roboţi, «EcoSorter», care sortează gunoiul menajer, şi «SkyWasher», robotul care spală geamurile, prezentaţi în cadrul competiţiei «UBBots 2012 - ziua roboţilor inteligenţi». Pentru realizarea roboţilor, studenţii primesc note, care vor fi trecute în catalog, fiind punctată în special utilitatea practică a celor doi roboţi. Ne interesează în primul rând utilitatea roboţilor, cu cât utilitatea va fi mai mare, cu atât notele vor fi mai mari", a spus Oltean.
Primul robot, "Eco Sorter", are scopul de a căuta deşeuri în interiorul unui perimetru, iar imediat ce identifică un obiect va iniţia o analiză a conturului şi va determina categoria din care face parte, plastic sau metal.
"În funcţie de tipul obiectului găsit, sticlă de plastic sau doză de aluminiu, robotul îl va prinde, ridica şi depozita în containerul corespunzător. El va continua să repete această acţiune la nesfârşit, astfel încât atât obiectele iniţiale, cât şi cele apărute mai nou în perimetru vor fi găsite şi colectate. Robotul are şi voce şi anunţă fiecare operaţiune pe care o face. Considerând că majoritatea firmelor de salubrizare colectează plasticul şi metalul, avem convingerea că acest robot este util, necesar şi poate face diferenţa pentru viitorul imaginat de fiecare dintre noi", a spus Ovidiu Pârvu, unul dintre membrii echipei care a realizat robotul "Eco Sorter".
De cealaltă parte, robotul "Sky Washer" îşi găseşte aplicaţia practică în curăţarea sau spălarea geamurilor şi a pereţilor de sticlă ai clădirilor.
"«Sky Washer» este o platformă capabilă să se deplaseze în zbor şi care oferă un modul dedicat curăţării/ spălării geamurilor clădirilor. Robotul este cu giroscop, accelerometru, senzori de distanţă şi două camere video, fiind capabil să execute mişcări foarte fine în spaţii restrânse, de corecţie, de ajustare a înălţimii şi a distanţei dintre el şi geam, dar şi mişcări de curăţare. Oferind mobilitate şi automatizare, «Sky Washer» se prezintă ca o potenţială alternativă a modului clasic de a curăţa componentele din sticlă ale clădirilor", a explicat Vlad Cristea, membru al echipei robotului "Sky Washer".
Potrivit acestuia, ideea robotului a venit din partea unor colege de grupă care doreau un astfel de aparat care să şteargă geamurile de la cămin.
"Robotul nostru poate urca până la trei metri, pentru a curăţa geamurile. Sperăm să înlocuiască alpiniştii utilitari", a spus Cristea.
Din motive tehnice, robotul "Sky Washer" nu a reuşit să şteargă geamul, dar echipa de studenţi va încerca să îl facă operaţional pentru o viitoare demonstraţie.
Prezentarea celor doi roboţi a avut loc la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, studenţii celor două echipe primind, la final, şi premii din partea sponsorilor concursului.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe