Robotul Opportunity a stabilit un nou record mondial de distanţă parcursă în spaţiul extraterestru

Micul robot Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, este vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru, a anunţat, luni, Agenţia spaţială americană.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Robotul Opportunity a stabilit un nou record mondial de distanţă parcursă în spaţiul extraterestru

Robotul Opportunity a stabilit un nou record mondial de distanţă parcursă în spaţiul extraterestru (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

De la sosirea pe Marte, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a parcurs 40 de kilometri, doborând recordul anterior stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Lună în 1973.

"Opportunity a mers mult mai departe decât orice alt vehicul care a rulat pe suprafaţa unei alte lumi", a spus John Callas, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din Pasadena (California).

"Este remarcabil, dacă luăm în considerare că Opportunity trebuia, iniţial, să parcurgă doar un kilometru, nefiind conceput pentru astfel de distanţe", a mai spus acesta.

Opportunity şi "geamănul" său, Spirit, care în prezent nu mai funcţionează, au avut iniţial o misiune care urma să dureze trei luni. Însă cei doi roboţi şi-au depăşit cu mult acest obiectiv şi au permis, graţie sutelor de mii de imagini transmise, de o precizie fără precedent, descoperirea de indicaţii preţioase despre urmele de apă de la suprafaţa planetei Marte, din trecutul acesteia, care ar fi putut să favorizeze prezenţa vieţii microbiene.

În prezent, Opportunity explorează craterul Endeavour de pe Marte.

"Descendentul" său, robotul Curiosity, lansat în 2012, a parcurs la rândul său 8,6 kilometri de când a ajuns pe Marte, în august 2012. Iar destinaţia sa, potrivit NASA, nu îi va permite, în principiu, să doboare recordul stabilit de Opportunity.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a ajuns pe Lună pe 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 de kilometri în mai puţin de cinci luni. Această cifră se bazează pe calcule recente realizate cu ajutorul unor imagini transmise de un modul de recunoaştere aflat pe orbita Lunii, pe care se pot vedea urmele lăsate de Lunokhod pe solul lunar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici