Robotul Spirit de pe Marte a încetat să emită, după mai mult de şase ani de activitate - GALERIE FOTO

NASA a renunţat la încercările de a contacta robotul explorator Spirit de pe Marte, care nu a mai trimis niciun semnal spre Terra de pe 22 martie 2010, au anunţat reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.

Urmărește
966 afișări
Imaginea articolului Robotul Spirit de pe Marte a încetat să emită, după mai mult de şase ani de activitate - GALERIE FOTO

Robotul Spirit de pe Marte a încetat să emită, după mai mult de şase ani de activitate (Imagine: NASA)

O nouă tentativă de contactare a robotului va avea loc miercuri, iar aceasta va fi ultima încercare, se precizează într-un comunicat emis de Jet Propulsion Laboratory (JPL), afiliat NASA.

NASA a sperat în ultimele 10 luni că Spirit îşi va "recupera forţele", după creşterea intensităţii energiei solare, ce se produce de obicei după o lungă iarnă marţiană, în timpul căreia Soarele a strălucit prea puţin la suprafaţa planetei Marte.

Fără o sursă suficientă de energie furnizată de panourile solare ale robotului, care permit funcţionarea sistemului său de încălzire, Spirit a suportat probabil, anul trecut, temperaturi interne mai scăzute decât în oricare dintre cei şase ani precedenţi petrecuţi pe Marte.

Din această cauză, un număr mare de componente electronice şi de conectori esenţiali au fost fără îndoială avariaţi de frig.

Echipamentele utilizate pentru comunicarea cu Spirit, printre care se află reţeaua de antene de pe Terra pe care NASA o foloseşte pentru comunicarea pe distanţe lungi în spaţiu, dar şi cele două sonde de pe orbita marţiană vor fi necesare de acum înainte pentru a pregăti viitoarea misiune Mars Science Laboratory (MSL). Noul robot american care va ajunge pe Marte va fi lansat în luna noiembrie.

"Trecem acum printr-o perioadă de tranziţie în ceea ce priveşte utilizarea acestor echipamente de comunicare, necesare pentru a asigura lansarea în luna noiembrie a robotului de explorare a planetei Marte din următoarea generaţie, numit Curiosity", a precizat Dave Lavery, unul dintre coordonatorii programului de înfiinţare a unor sisteme de explorare a sistemului solar.

"Deşi nu mai credem că există cea mai mică şansă de a capta vreun semnal provenind de la Spirit, reţeaua de comunicare pe distanţe lungi (Deep Space Network) va putea să fie orientată din când când în acea direcţie, pentru a capta eventualele semnale", se precizează în acelaşi comunicat.

Spirit a ajuns pe suprafaţa planetei Marte pe 3 ianuarie 2004, pentru o misiune care urma să dureze doar trei luni.

După ce şi-a executat toate sarcinile programate, Spirit a îndeplinit şi alte misiuni, reuşind să funcţioneze timp de şase ani.

Geamănul său, Opportunity, sosit pe planeta roşie trei săptămâni mai târziu, continuă să fie activ şi în zilele noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici