- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.04.2011, 14:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Roi de albine sau avioane? Cum arată o zi obişnuită de trafic aerian pe cerul Statelor Unite - VIDEO
Oamenii de ştiinţă de la Centrul ce cercetare Ames de la NASA au dezvoltat un program de simulare numit FACET, capabil să genereze modele pentru gestionarea traficului aerian, informează NASA.
Urmărește
805 afișări
FACET oferă o imagine completă a ceea ce se întâmplă pe cer. Programul poate arăta, pentru orice moment al zilei, miile de aeronave care roiesc în spaţiul aerian de deasupra Statelor Unite.
"Cu cât populaţia lumii creşte mai mult, cu atât spaţiul aerian va fi din ce în ce mai aglomerat", a susţine Banavar Sridhar, cercetător principal la NASA pentru sisteme de transport aerian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"FACET ajută cercetătorii să găsească modalităţi mai eficiente de gestionare a traficului aerian şi să stabilească rute cu cel mai mic impact asupra mediului, economisind combustibil şi reducând emisiile", a adăugat Banavar Sridhar.
Un lucru foarte important este faptul că programul nu are nevoie de supercomputere pentru a rula, chiar şi în momente de criză, când primeşte datele de la mii de planuri de zbor. Software-ul poate rula pe un singur calculator, ceea ce este un mare pas înainte pentru cercetători.
FACET utilizează informaţii despre tipuri şi profiluri de avioane, caracteristici ale spaţiului aerian, informaţii meteo şi orare de zbor pentru a crea modele de traiectorii la decolare, croazieră şi aterizare pentru fiecare tip de aeronavă.
O interfaţă grafică afişează modelele de trafic aerian în două şi trei dimensiuni, în condiţii diferite de trafic, pentru o regiune anume sau pentru întregul spaţiu aerian al SUA.
Programul a devenit un instrument valoros pentru dispecerii de trafic aerian de la Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) şi de la companiile comerciale aeriene. Ei folosesc programul pentru a face planificări în timp real prin combinarea datelor de trafic aerian de la sistemele radar şi a datelor meteo, creând o imagine a ceea ce se întâmplă în aer.
Cu aceste informaţii, operatorii pot face modificări ale rutelor de zbor în zonele foarte aglomerate pentru menţinerea siguranţei şi minimalizarea întârzierilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe