România a câştigat marele premiu la salonul de invenţii de la Geneva

România a câştigat marele premiu la cel mai prestigios salon internaţional de invenţii, desfăşurat la Geneva, deşi aşteptările se îndreptau spre Spania din cele o mie de invenţii, cupa înmânată societăţii româneşti câştigătoare având legate de toarte steagul elveţian şi spaniol.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului România a câştigat marele premiu la salonul de invenţii de la Geneva

România a câştigat marele premiu la salonul de invenţii de la Geneva

Invenţia românească Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor, a fost votată cu unanimitate.

Firma MB Telecom SRL, firma cu capital integral românesc, a câştigat marele premiu cu cu invenţia Roboscan, la cel mai mare salon internaţional în domeniu care se desfăşoară în perioada 1-5 aprilie 2009, la Geneva.

"Această înaltă distincţie este obţinută pentru prima dată de un inventator român - în acest caz o societate comercială - în istoria de 37 de ani a salonului", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, preşedintele companiei MB Telecom, Mircea Tudor.

Succesul inventatorilor români este cu atât mai răsunător cu cât juriul internaţional de 82 de membri a votat "în unanimitate şi cu felicitari acordarea marelui premiu - The Grand Prix of the 37th International Exhibition of Inventions of Geneva - firmei MB Telecom pentru produsul Roboscan 1 M, apreciat a fi cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor".

În această competiţie au fost înscrise aproximativ o mie de invenţii din 45 ţări, din care firma românească a ieşit câştigătoare deşi, la deschiderea salonului, favorită era o firmă spaniolă.

"Această schimbare spectaculoasă de situaţie a fost declanşată de rectorul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, prof. dr. ing. Radu Munteanu, singurul membru român din juriul internaţional, care a propus şi susţinut acordarea marelui premiu pentru invenţia românească Roboscan", susţine sursa citată.

Preşedintele companiei MB Telecom a susţinut că România a plecat în competiţie fără a avea şanse de izbândă, însă, în mod spectaculos, situaţia s-a răsturnat şi cu unanimitate de voturi firma română a fost desemnată marea câştigătoare.

Standul firmei MB Telecom SRL a fost considerat a fi cel mai spectaculos, având expus un produs real, de serie, susţinut de prezentări multimedia interactive, dinamice care au atras şi votul unanim al publicului, confirmând votul unanim al specialiştilor din juriu.

La decernarea premiilor au participat şeful Misiunii Permanente a României pe lângă ONU, Maria Ciobanu, preşedintele ANCS, Gerard Jităreanu, membra comitetului internaţional de organizare a salonului, Camelia Marinescu, reprezentanţi ai autorităţilor federale elveţiene şi locale din cantonul Geneva, precum şi alţi oficiali din ţările participante.

Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor şi camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singură persoană, de la o distanţă sigură pentru a evita total expunerea profesională sau accidentală la radiaţie ionizantă. În prezent Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigură protecţia totală a operatorilor împotriva radiaţiei ionizante produsă de sistemele de radiografiere, fiind în acelaşi timp cel mai automatizat şi inteligent, cel mai flexibil şi versatil sistem.

Roboscan 1M cumulează pe o platformă unică, într-un produs de înaltă complexitate, tehnologii precum: fizica nucleară, electronică, informatică, telecomunicaţii, mecanică, hidraulică, pneumatică, calcul cu element finit ce necesită pregatire transdisciplinară în aceste domenii. Cercetarea si proiectarea acestui produs de mare complexitate este rezultatul eforturilor pe parcursul a patru ani, a unui colectiv de 15 specialişti români din cadrul fimei MB Telecom care a finanţat acest proiect de cercetare integral din resurse proprii investind aproximativ şase milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici