- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (07.10.2011, 18:30)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România participă în premieră la o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene
Agenţia Spaţială Română (ROSA), împreună cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) din Măgurele - Bucureşti vor participa la proiectarea misiunii spaţiale Euclid, a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), proiect destinat studierii expansiunii accelerate a Universului.
Urmărește
370 afișări
România participă în premieră la o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (Imagine: www.rosa.ro)
Participarea la un proiect ESA reprezintă o premieră pentru România, care a aderat pe 20 ianuarie la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene, informează rosa.ro.
Misiunea Euclid a fost selectată miercuri de ESA pentru Programul "Cosmic Vision" şi urmează să fie lansată în 2019.
Motivul expansiunii accelerate a Universului este printre cele mai fascinante provocări ale cosmologiei şi fizicii fundamentale ale secolului XXI. De altfel, anul acesta, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat tot pentru acest domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Euclid este un observator spaţial al ESA, care va face posibilă înţelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care fizicienii şi astronomii o denumesc "energie întunecată".
Observaţiile actuale arată că energia întunecată reprezintă mai mult de 70% din bilanţul de materie şi energie ale Universului prezent, determinând în consecinţă evoluţia acestuia.
Euclid va observa mai multe sute de milioane de galaxii, identificând semnăturile energiei întunecate, a materiei întunecate şi a gravitaţiei asupra geometriei Universului şi a istoriei formării structurilor sale. Măsurând forma aparentă şi distribuţia în spaţiu a galaxiilor, astronomii vor afla ce înseamnă energia întunecată şi vor verifica dacă teoria relativităţii generalizate îşi mai păstrează valabilitatea la scale dincolo de miliarde de ani lumină.
În acest scop, satelitul va fi echipat cu un sistem de înregistrare a imaginilor în spectrul vizibil (VIS) şi cu un dispozitiv de imagistică în infraroşul apropiat (NISP), dezvoltate de un consorţiu european format din mai mult de 110 laboratoare şi 800 de oameni de ştiinţă din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizică din Paris (IAP). În sarcina consorţiului este, de asemenea, "segmentul de sol", însemnând producerea şi analizarea datelor obţinute de instrumentele de pe Euclid.
Pe lângă ESA, principalele ţări contribuitoare ce formează Consorţiul Misiunii Euclid sunt: Austria, Danemarca, Elveţia, Italia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, România şi Spania, la care se adaugă contribuţia unor laboratoare din Statele Unite ale Americii.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate