România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic

România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic (COPUOS) pentru perioada iunie 2010 - iunie 2012, cu ocazia deschiderii celei de-a 53-a sesiuni a Comitetului, care îşi desfăşoară lucrările la Viena, în perioada 9-18 iunie 2010, informează MAE.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului România preia preşedinţia Comitetului pentru utilizarea paşnică a spaţiului extra-atmosferic

Singurul astronaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, preşedintele COPUOS (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Singurul astronaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, preşedintele COPUOS pentru un mandat de doi ani, a fost propus la începutul anului 2009 pentru această funcţie de către Grupul Est-European de la nivelul ONU, fiind ales în unanimitate de cele 69 de state membre ale COPUOS.

"În calitate de preşedinte al COPUOS, dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu va aduce în centrul atenţiei internaţionale subiectul explorării spaţiale, cu accent pe importanţa beneficiilor spaţiului, având în vedere faptul că în anul 2011 se împlinesc 50 de ani de la lansarea primului om în spaţiu, dar şi 50 de ani de COPUOS. La preluarea mandatului său, Dumitru Prunariu a apreciat că în această perioadă au fost făcute numeroase descoperiri datorită zborurilor spaţiale cu oameni la bord, s-au studiat şi s-au găsit soluţiile multor probleme medicale, au fost construite, optimizate şi miniaturizate echipamente şi aparatură medicală vitale pentru a trăi la bordul staţiilor spaţiale, s-au elaborat, testat şi aplicat proceduri eficiente. De altfel, multe dintre aceste descoperiri pot fi folosite în viaţa de zi cu zi, iar soluţiile la problemele medicale, aparatura medicală, echipamente şi proceduri trebuie adaptate pentru a fi compatibile cu condiţiile de activitate dificile terestre, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare", se arată într-un comunicat al MAE remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic a fost creat de către Adunarea Generală a ONU în 1959 şi are drept mandat revizuirea cooperării internaţionale în domeniul utilizării paşnice a spaţiului extra-atmosferic, avizarea programelor în domeniu în vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, încurajarea cercetării şi diseminării informaţiei privind aspectele extra-atmosferice precum şi analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spaţiului extra-atmosferic.

Programul de aplicaţii spaţiale al ONU este unul dintre cele mai importante pentru introducerea utilizării tehnologiilor spaţiale în ţări cu posibilităţi reduse de investiţii în domeniu. Organismele create de Comitet pentru gestionarea prin tehnologii cosmice a diferitelor probleme globale, precum dezastrele naturale şi utilizarea sistemelor de navigaţie şi poziţionare globale sunt rezultatul voinţei statelor membre ale ONU de a aplica directivele globale privind ameliorarea condiţiilor de viaţă pe pământ şi dezvoltarea.

România este membru COPUOS începând cu anul 1959, numărându-se astfel printre membrii fondatori ai acestuia. În cadrul acestui Comitet, România s-a remarcat de-a lungul timpului prin activităţi constante de promovare şi susţinere a utilizării spaţiului extra-atmosferic în scopuri paşnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici