Acest studiu a fost condus de Max Planck Institute for Human Development din Berlin şi a fost efectuat pe un eşantion de 516 bărbaţi şi femei cu vârsta de peste 70 de ani, pe o perioadă de şase ani, potrivit declaraţiilor lui Jacqui Smith, profesor de psihologie la Universitatea Michigan din Statele Unite, principalul autor al studiului.
"În general, oamenii se simt mult mai tineri decât sunt în realitate. Poate că sentimentul de a fi cu 13 ani mai tânăr reprezintă iluzia optimă a bătrâneţii", a declarat Smith.
Potrivit acestui studiu, bărbaţii se consideră mai tineri decât femeile. "Femeile se consideră mai în vârstă cu patru ani decât bărbaţii. Unul din motivele probabile este acela că femeile sunt în general mai conştiente decât bărbaţii de modul în care arată, în special din cauza stereotipurilor negative folosite de oameni pentru a descrie bătrâneţea", au declarat cercetătorii.
Bărbaţii au fost mai mulţumiţi de vârsta lor reală decât femeile, la începutul studiului, dar pe termen lung, după şase ani, nivelul lor de satisfacţie a scăzut mult mai repede decât cel al femeilor.
Într-un supliment al acestui studiu, care nu a fost deocamdată publicat, autorii lui susţin că persoanele care se simt mai tinere prezintă riscuri mai mici de deces decât persoanele care se simt bătrâne, în condiţiile în care cele două categorii au aceeaşi vârstă şi o stare de sănătate echivalentă.
"Să rămâi pozitiv când îmbătrâneşti, ar putea fi asociat cu faptul că atunci când eşti o persoană activă ai şi o stare mai bună de sănătate, când te afli la vârsta a treia", a concluzionat Smith.