Cercetătorii de la Purdue University din Statele Unite ale Americii au analizat datele obţinute în urma a două studii realizate pe voluntare cu vârstele cuprinse între 43 şi 80 de ani.
Ei au descoperit astfel că femeile care apelează la diete hiperproteice – bazate pe consumul unor cantităţi mari de carne şi grăsimi – au reuşit să slăbească, însă densitatea minerală a oaselor lor a scăzut considerabil comparativ cu densitatea minerală a oaselor femeilor care urmau diete mai puţin bogate din punct de vedere al proteinelor.
Osteoporoza este maladia care provoacă fragilizarea oaselor, conducând la un risc mai mare de fracturi. Aproximativ trei milioane de persoane suferă de osteoporoză în Marea Britanie, această afecţiune aflându-se la originea a 230.000 de fracturi în fiecare an.
Osteoporoza este mai des întâlnită în cazul femeilor aflate în perioada de după menopauză. Osteoporoza fragilizează structura scheletului, fracturile producându-se cel mai adesea la nivelul coloanei vertebrale, coastelor, şoldurilor şi încheieturilor.