- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (22.04.2009, 18:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Românii schimbă periuţa de dinţi la doi-trei ani
Un român consumă în medie cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un neamţ, periuţa se schimbă la doi-trei ani, aproape toţi oamenii au probleme de sănătate orală şi doar jumătate dintre ei merg la medic o dată pe an, potrivit unui sondaj realizat pe internet
Urmărește
234 afișări
Românii schimbă periuţa de dinţi la doi-trei ani (Imagine: Mediafax Foto)
Un sondaj realizat pe internet arată că 90 la sută dintre români nu sunt suficient de bine informaţi în domeniul dentar, iar peste 50 la sută dintre ei merg foarte rar la dentist. Oamenii ajung la stomatolog, în majoritatea cazurilor, abia când apar carii, dureri sau afectarea gravă a danturii, când nu se mai poate salva dintele şi este nevoie de lucruri complicate şi costisitoare. Doar cinci la sută dintre români merg la dentist preventiv.
Acelaşi raport prezintă date îngrijorătoare privind igiena dentară şi asistenţa stomatologică. Astfel, 95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală. Un român consumă, în medie, cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un cetăţean german, de exemplu. Aproape 22 la sută dintre români nu au mai trecut de ani buni pe la medicul stomatolog, 50 la sută merg o dată pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Mai mult oamenii folosesc o periuţă de dinţi doi-trei ani şi există familii în care o periuţă este folosită de toată familia.
Bugetul asigurărilor de sănătate alocă 0,6 la sută din totalul fondurilor pentru asistenţa stomatologică. În România există un număr mic de medici faţă de cât ar fi necesar pentru asigurarea aistenţei medicale dentare a populaţiei, aproximativ 12.000, iar dintre aceştia aproximativ 40 pleacă anual în străinătate unde pot câştiga de 5-6 ori mai bine decât în România, se mai precizează în raport.
"Aceste date alarmante sunt în contrast cu progresele pe care stomatologia românească le-a făcut în plan ştiinţific, cu recunoaşterea şcolii superioare medicale stomatologice pe plan internaţional", susţine preşedintele primului congres internaţional al Societăţii Române de Reabilitare Orală, profesor universitar doctor Norina Forna.
Potrivit medicului, în România dentiştii au la dispoziţie toate metodele preventive şi de tratament stomatologic existente în ţările dezvoltate: de la substanţele active existente în produsele de igienă orală recunoscute ca având rol protectiv, la cele mai sofisticate metode terapeutice, intervenţii minim invazive, complexe şi atraumatice, implante dentare, proteze moderne, instrumentar modern şi sigur, prin aparatură de sterilizare de ultimă generaţie care elimină sută la sută riscurile de infectare în cabinete.
"Aşadar un arsenal de prevenţie, diagnostic şi tratament de nivel internaţional, dublat de medici foarte bine pregătiţi, recunoscuţi la rândul lor în lume pentru profesinalism. Trebuie doar să armonizăm aceste resurse cu nevoile românilor de a-şi păstra sănătatea orală, cu implicaţii majore în sănătatea generală, printr-o comunicare mai eficientă între medici şi pacienţi, între sistem şi populaţie, astfel încât aceasta din urmă să fie corect şi prompt informată cu aceste noi metode care îi stau la dispoziţie şi în concordanţă cu posibilităţile financiare", a mai spus Forna.
Societatea Română de Reabilitare Orală, membră a Societăţii Internaţionale de Reabilitare Orală, alături de Colegiul Medicilor Dentişti din România, a început un program complex de promovare a sănătăţii orale şi de dezvoltare ştiinifică a acestui domeniu, ce va fi anunţat şi cu ocazia primul congres internaţional al SRRO, organizat în perioada 23-25 aprilie, în Capitală, potrivit unui comunicat al organizaţiei care precizează că reabilitarea orală constituie un eveniment ştiintific de marcă care va îmbina latura ştiinţifică cu cea aplicativă şi de comunicare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale