Pe 28 februarie, inginerii americani au transferat pe un computer de rezervă rezultatele operaţiunilor efectuate de robotul Curiosity de la sosirea lui pe Marte, pe 6 august 2012, din cauza unei defecţiuni apărute la nivelul memoriei computerului principal.
„Înregistrăm progrese importante în încercarea noastră de a reveni la normal”, a declarat Richard Cook, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un institut de cercetare pe care NASA îl deţine la Pasadena, într-un comunicat publicat luni seară, în care specialistul american prevede o revenire la normal a activităţilor roverului până săptămâna viitoare.
„Trebuie să mai efectuăm o serie de operaţiuni-test pentru computerul principal, precum poziţionarea braţului robotizat al roverului”, a adăugat el.
Cauza acelei probleme tehnice apărute la nivelul memoriei computerului principal nu este deocamdată cunoscută, a precizat NASA.
Ca majoritatea vehiculelor spaţiale, Curiosity este echipat cu un computer de rezervă, care este capabil să asigure funcţionarea roverului în cazul producerii unor probleme tehnice.
Curiosity nu a pierdut niciun moment contactul cu Terra, au precizat cercetătorii de la NASA.
Roverul american a colectat pe 20 februarie primul eşantion provenind din interiorul unei roci sedimentare marţiene, aceasta fiind o premieră planetară pentru un robot aflat în afara Terrei. După ce a fost trecut printr-o sită, eşantionul recoltat a fost transferat în laboratorul de chimie şi mineralogie (Chemistry and Mineralogy/ CheMin) aflat la bordul roverului Curiosity.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roşie a permis în trecutul ei existenţa vieţii microbiene.