Saliva de căpuşă ar putea fi folosită în tratarea cancerului

Saliva unei căpuşe ar putea fi folosită în tratarea cancerului, spun cercetătorii brazilieni, care au descoperit la o specie sud-americană o proteină care distruge celulele canceroase, dar nu şi pe cele sănătoase.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Saliva de căpuşă ar putea fi folosită în tratarea cancerului

Saliva de căpuşă ar putea fi folosită în tratarea cancerului

Saliva acestei căpuşe - Amblyomma cajennense - ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului de piele, la ficat şi la pancreas, consideră cercetătorii brazilieni.

"Este o descoperire majoră", spune Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, cercetătoare în biologie moleculară la Institutul Butantan din Sao Paulo, care a condus studiul. "Substanţa din saliva acestei căpuşe... ar putea fi remediul pentru cancer", a mai spus ea.

Tavassi a mai povestit că a descoperit din întâmplare calităţile acestei proteine, botezată Factorul X activ, testând proprietăţile anticoagulante ale salivei căpuşelor, care permit acestui parazit să se îndoape cu sânge supt de la animale sau oameni.

Au urmat teste de laborator pentru observarea efectelor proteinei asupra celulelor canceroase, dar şi a celor sănătoase, iar rezultatele au depăşit toate aşteptările cercetătorilor. "Spre marea noastră surpriză, nu a omorât celulele sănătoase, dar a omorât celulele canceroase", a declarat bucuroasă Tavassi.

Cercetătoarea testează în continuare saliva căpuşelor pe şoareci care au cancer. "Dacă tratez în fiecare zi o mică tumoare a animalului, timp de 14 zile, această tumoare nu se mai dezvoltă şi chiar se diminuează. Masa tumorii scade. Iar dacă este tratată timp de 42 de zile, chiar dispare", explică ea.

Pentru a produce, însă, şi un medicament pe baza acestei proteine, va fi nevoie de teste clinice efectuate pe parcursul a mai mulţi ani şi de investiţii masive, două lucruri pe care Brazilia nu le poate asigura la ora actuală.

Între timp, Ana Marisa Chudzinski-Tavassi a depus o cerere de brevetare pentru proteina din saliva acestei căpuşe şi îşi prezintă descoperirea în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici