- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- SAO PAULO, (28.08.2009, 15:28)
Saliva de căpuşă ar putea fi folosită în tratarea cancerului
Saliva unei căpuşe ar putea fi folosită în tratarea cancerului, spun cercetătorii brazilieni, care au descoperit la o specie sud-americană o proteină care distruge celulele canceroase, dar nu şi pe cele sănătoase.
Urmărește
104 afișări
Saliva de căpuşă ar putea fi folosită în tratarea cancerului
Saliva acestei căpuşe - Amblyomma cajennense - ar putea fi folosită pentru tratarea cancerului de piele, la ficat şi la pancreas, consideră cercetătorii brazilieni.
"Este o descoperire majoră", spune Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, cercetătoare în biologie moleculară la Institutul Butantan din Sao Paulo, care a condus studiul. "Substanţa din saliva acestei căpuşe... ar putea fi remediul pentru cancer", a mai spus ea.
Tavassi a mai povestit că a descoperit din întâmplare calităţile acestei proteine, botezată Factorul X activ, testând proprietăţile anticoagulante ale salivei căpuşelor, care permit acestui parazit să se îndoape cu sânge supt de la animale sau oameni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
-
Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
Au urmat teste de laborator pentru observarea efectelor proteinei asupra celulelor canceroase, dar şi a celor sănătoase, iar rezultatele au depăşit toate aşteptările cercetătorilor. "Spre marea noastră surpriză, nu a omorât celulele sănătoase, dar a omorât celulele canceroase", a declarat bucuroasă Tavassi.
Cercetătoarea testează în continuare saliva căpuşelor pe şoareci care au cancer. "Dacă tratez în fiecare zi o mică tumoare a animalului, timp de 14 zile, această tumoare nu se mai dezvoltă şi chiar se diminuează. Masa tumorii scade. Iar dacă este tratată timp de 42 de zile, chiar dispare", explică ea.
Pentru a produce, însă, şi un medicament pe baza acestei proteine, va fi nevoie de teste clinice efectuate pe parcursul a mai mulţi ani şi de investiţii masive, două lucruri pe care Brazilia nu le poate asigura la ora actuală.
Între timp, Ana Marisa Chudzinski-Tavassi a depus o cerere de brevetare pentru proteina din saliva acestei căpuşe şi îşi prezintă descoperirea în lume.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe