Şapte principii pentru o alimentaţie curată

Ultima modă în lumea consumatorilor preocupaţi de sănătatea lor este "alimentaţia curată", un concept ce încurajează consumul de mâncare sănătoasă cât mai naturală şi mai puţin procesată. Deşi expresia este relativ nouă, principiile sunt vechi.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Şapte principii pentru o alimentaţie curată

Şapte principii pentru o alimentaţie curată (Imagine: Mediafax Foto)

Experta Diane Welland prezintă principalele principii ale noii dietei la modă, pe www.cookinglight.com.

Principiile se bazează pe nutriţia ştiinţifică şi sunt similare cu recomandările făcute de organizaţiile de sănătate publică. Curentul susţine o abordare sănătoasă a alimentaţiei şi a stilului de viaţă pentru maximizarea energiei şi optimizarea stării de sănătate, fiind mai mult decât o cură. Este un stil de viaţă, flexibil, care poate fi adaptat la orice fel de program.

Conceptul de "alimentaţie curată" datează de pe vremea mişcării pentru mâncarea naturală sănătoasă din 1960, care respingea mâncarea semipreparată din motive ce ţineau mai degrabă de morală şi valori sociale decât de sănătate şi nutriţie. Până la urmă, curentul a ajuns în sălile de fitness, câştigând teren printre culturişti şi alţi sportivi. Recent, însă, a ajuns în cultura americană şi inspiră generaţii de consumatori sănătoşi.

Iată şapte dintre principalele principii ale acestui curent:

1. Alege alimente întregi şi naturale şi încearcă să elimini din alimentaţie mâncarea semipreparată

Mâncare semipreparată este orice găseşti într-o cutie, pungă, recipient sau pachet, deşi există şi câteva excepţii de la regulă (cum ar fi o pungă de fasole proaspătă). Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebuie să fie crude.

2. Alege produse nerafinate în dauna celor rafinate

Deşi nu este posibil tot timpul, consumaţi cât mai multe cereale integrale cum ar fi orezul brun, mei, amarant (ştir) şi quinoa. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.) sunt de asemenea importante. Îndulcitori "curaţi" sunt mierea, siropul de arţar, sucul de trestie de zahăr.

3. Include nişte proteine, carbohidraţi şi grăsimi la fiecare masă

Majoritatea dintre noi consumăm suficienţi carbohidraţi şi grăsimi, însă ne lipsesc proteinele, mai ales în prima parte a zilei, la micul dejun şi la prânz. Proteinele sunt importante pentru muşchi şi te pot ajuta să-ţi scazi pofta de mâncare. Dacă consumi proteine în timpul zilei, rămâi sătul mai mult timp.

4. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr

Este mai uşor decât crezi, mai ales dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată, care este responsabilă pentru majoritatea caloriilor în exces şi a nivelului mare de grăsimi, zahăr şi sare. Alimentatele "curate" sunt sărate de obicei în aceste ingrediente.

5. Ia cinci - şase mese mici pe zi

Adică trei mese principale şi două sau trei gustări. Astfel nu vei mai sări peste mese sau nu vei mânca prea mult. De asemenea, se menţine glicemia la parametri buni, pentru a nu rămâne fără energie.

6. Evită băuturile care conţin calorii

Băuturile cum ar fi cafea şi sucurile, în medie, adaugă încă 400 - 500 de calorii pe zi. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe diluat în apă minerală.

7. Mişcă-te

Exerciţiile zilnice trebuie făcute din foarte multe motive. Nu te ajută numai să scapi de depunerile de grăsime şi să-ţi întăreşti muşchii, ci şi să arzi mai multă energie şi să îţi menţii inima, plămânii şi oasele puternice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici