- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (02.11.2022, 08:48)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor femeilor - studiu
- „Scheletul nu este un organ static, ci unul dinamic, care se schimbă în funcţie de evenimentele vieţii”, spun experţii.
- Naşterea unui copil schimbă permanent componenţa oaselor unei femei, sugerează un nou studiu.
Urmărește
1196 afișări
Sarcina poate schimba pentru totdeauna structura oaselor femeilor - studiu
O echipă de antropologi a descoperit că femelele de primate care au născut au niveluri mai scăzute de calciu şi fosfor decât cele care nu s-au reprodus.
Oasele lor au înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă a magneziului ca urmare a alăptării.
Cu toate acestea, în timp ce alte studii arată că o pierdere de calciu şi fosfor ar putea duce la oase mai slabe, aceste noi descoperiri nu analizează implicaţiile pentru sănătate ale scăderii acestor minerale.
În schimb, lucrarea evidenţiază cât de dinamice sunt oasele, care se schimbă şi evoluează odată cu evenimentele vieţii, potrivit Independent.
Dr. Shara Bailey, antropolog la Universitatea din New York şi co-autor al studiului, a declarat: „Un os nu este o porţiune statică şi moartă a scheletului. Se ajustează şi răspunde în mod continuu la procesele fiziologice".
S-a stabilit de mult timp că menopauza poate avea un efect asupra oaselor femeilor, dar efectul naşterii este mai puţin cercetat.
Pentru a aduna aceste rezultate, cercetătorii au studiat rata de creştere a osului lamelar din coapsa primatelor masculine şi feminine.
Osul lamelar este principalul tip de os din scheletul unui adult şi este ideal pentru acest tip de investigaţie, deoarece evoluează în timp şi lasă markeri biologici ai acestor schimbări.
Dr. Paola Cerrito, studentă la doctorat în cadrul departamentului de antropologie şi al colegiului de stomatologie al Universităţii din New York şi conducător al cercetării, a declarat: „Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare ale impactului profund pe care reproducerea îl are asupra organismului feminin, demonstrând şi mai mult că scheletul nu este un organ static, ci unul dinamic, care se schimbă odată cu evenimentele vieţii”.
Pentru a studia aceste oase, cercetătorii au folosit microscopia electronică şi analiza cu raze X cu dispersie de energie pentru a examina compoziţia chimică a mostrelor de ţesut din oase.
Această metodă le-a permis oamenilor de ştiinţă să elaboreze modificările nivelurilor de calciu, fosfor, oxigen, magneziu şi sodiu.
Primatele studiate au trăit în Sabana Seca Field Station din Puerto Rico şi au murit din cauze naturale.
Dr. Cerrito a declarat: „Cercetările noastre arată că, chiar înainte de încetarea fertilităţii, scheletul răspunde în mod dinamic la schimbările în starea de reproducere. Mai mult, aceste descoperiri reafirmă impactul semnificativ pe care naşterea îl are asupra organismului feminin - pur şi simplu, dovezile de reproducere sunt "scrise în oase" pentru toată viaţa”.
Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe