- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.04.2011, 10:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şase cauze surprinzătoare pentru durerile de spate
În afară de cauzele evidente pentru durerile de spate, ca de exemplu o geantă prea grea, specialiştii au identificat şi altele, cum ar fi folosirea smartphone-ului. Astfel de cauze trebuie identificate din timp pentru a evita durerile îngrozitoare ce pot apărea, potrivit Health.com.
Urmărește
1183 afișări
Şase cauze surprinzătoare pentru durerile de spate (Imagine: Shutterstock)
Potrivit Institutului de sănătate din SUA, 8 din 10 persoane suferă de dureri de spate la un moment dat. De cele mai multe ori, durerea de spate este declanşată de ceva minor, spune Venu Akuthota, specialistă în problemele coloanei vertebrale la Spitalul din Colorado.
Cauze neaşteptate pentru aceste dureri sunt:
Scaunul de birou
Chiar şi un scaun scump, ergonomic poate fi nociv pentru spate, dacă stai pe el toată ziua fără pauză. Statul pe scaun nu numai că diminuează cantitatea de sânge către discurile intervertebrale, uzându-le, dar pune şi cu 30% mai multă presiune pe coloana vertebrală decât statul în picioare sau mersul, potrivit chiropracticianului Todd Sinett, din New York, autorul cărţii "The Truth About Back Pain" (Adevărul despre durerea de spate). Aveţi grijă să vă întindeţi la birou şi să vă ridicaţi din oră în oră pentru a face câţiva paşi. Indiferent ce tip de scaun aveţi, asiguraţi-vă că ţineţi capul drept, nu înclinat, atunci când scrieţi sau citiţi. Evitaţi să staţi cocoşat şi reglaţi-vă spătarul în aşa fel încât să fie uşor înclinat în spate. Ţineţi picioarele cu toată talpa pe podea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Pantofii nepotriviţi
Când purtaţi pantofi cu toc, picioarele ating pământul de la vârf şi nu prin mişcarea normală de la călcâi, suprasolicitând genunchii, şoldurile şi spatele. În plus, pantofii cu toc mută centrul de greutate al corpului, aşa că masa nu va mai fi suportată uniform de coloană, explică Sinett. Acest dezechilibru este propice instalării durerii şi rănirii. Alţi pantofi cu probleme sunt cei fără partea din spate, în care călcâiul de poate deplasa dintr-o parte în alta. Pantoful ar trebui să ţină piciorul la locul lui, pentru a-ţi proteja spatele, spune Sinett, sfâtuind totodată amatoarele de tocuri să le aleagă pe cele mai mici de 7,62 de centimetri.
Adoratul tău smartphone sau multiubita tabletă
Tehnologia mobilă nu a fost tocmai blândă cu spatele şi gâtul nostru, potrivit lui Heidi Prather, specialistă în medicină şi reabilitare şi profesor asociat de chirurgie ortopedică şi neurologie la Universitatea de Medicină din Saint Louis. "Suntem tot timpul aplecaţi asupra laptop-urilor, iPad-urilor şi smartphone-urilor noastre. Această poziţie cu capul în jos suprasolicită muşchii gâtului, iar durerea se poate extinde până în partea de jos a spatelui", explică Prather, sfătuindu-i pe utilizatorii acestor aparate să ia pauze dese şi să privească înainte, şi nu în jos, atunci când le folosesc.
Kilogramele în plus
Chiar şi câţiva centimetri în plus pe talie - fie din cauza depunerii de grăsime pe burtă, fie din cauza sarcinii - fac ca pelvisul să se încline înainte, iar restul corpului lucrează pentru a se menţine în echilibru. Aceasta poate suprasolicita partea de jos a spatelui, spune doctorul Akuthota. El recomandă următoarul exerciţiu zilnic: încordaţi-vă abdomenul (ca şi cum v-aţi pregăti să primiţi un pumn în stomac) pentru a lua greutatea de pe discurile lombare, staţi aşa 10 secunde, apoi relaxaţi-vă. Femeile însărcinate ar trebui însă să se consulte cu doctorul înainte de a face orice fel de exerciţiu.
Sutienul nepotrivit
În mod evident, femeile cu sâni mari suportă o mai mare greutate pe partea din faţă a corpului decât celelalte. Asta le poate provoca dureri la gât şi la muşchii spatelui, spune Sinett. Însă un sutien care oferă susţinerea necesară poate micşora problema, aşa cum unul nepotrivit o poate agrava. Potrivit cercetărilor, multe femei nu poartă sutiene de mărimea corespunzătoare, aşa că ar fi o idee bună să apeleze la un profesionist la probe. Prather recomandă brasiera, ale cărei bretele te atenţionează să tragi umerii în spate.
Programul supraaglomerat şi stresul
Ca şi restul corpului, muşchii spatelui se încordează când eşti stresat, încât la un moment dat poţi avea spasme. Stresul sporeşte totodată producţia de cortizol, un hormon care favorizează inflamarea şi poate provoca durere. În plus, "stresul cronic afectează modul în care este percepută durerea", astfel încât persoanele stresate vor face mai greu faţă durerilor de spate, spune doctorul Alan Hilibrand, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei americane a chirurgilor ortopezi şi profesor la Jefferson Medical College din Philadelphia. Exerciţiile aerobice cu impact redus, pe un aparat care simulează mersul, alergarea sau urcatul pot diminua durerea, dar şi stresul.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe