- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (30.07.2009, 17:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Saturn se învârte mai repede decât se credea
O zi pe planeta Saturn durează 10 ore, 34 de minute şi 13 secunde, a calculat o echipă internaţională de astronomi, stabilind că uriaşa planetă gazoasă se învârte în jurul propriei axe cu cinci minute mai repede decât se credea, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.
Urmărește
479 afișări
Saturn se învârte mai repede decât se credea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Durata rotaţiei planetelor gazoase este mai dificil de calculat decât cea a planetelor solide, precum Terra, Marte sau Venus, din cauza absenţei unui punct fix de reper pe suprafaţa lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Astronomii au folosit până în prezent câmpul magnetic al lui Saturn, dar acesta fluctuează şi nu poate să indice cu exactitate durata perioadei de rotaţie a planetei cu inele.
O echipă de cercetători britanici şi americani de la Universitatea Oxford, respectiv Universitatea Louisville din Kentucky, a folosit pentru aceste noi măsurători o serie de imagini în infraroşu, captate de sonda americană Cassini, aflată pe orbita planetei Saturn.
"Ne-am dat seama că puteam să combinăm informaţiile despre ceea ce este vizibil la suprafaţa planetei Saturn cu datele obţinute prin imagini în infraroşu care prezintă profunzimile planetei şi să alcătuim astfel o hartă tridimensională a vânturilor", a declarat Peter Read, unul dintre autorii studiului.
Această mică diferenţă nu are consecinţe pentru astronomi. "Acest lucru înseamnă că vremea de pe Saturn seamănă şi mai mult cu cea de pe Jupiter şi că aceste două planete gigantice sunt mai asemănătoare decât credeam până în prezent", a adăugat Read.
Jupiter este cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, cu o masă de 317 ori mai mare decât cea a Terrei, devansând Saturn, cu masa de 95 de ori mai mare decât a Terrei.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe