Savanţii americani sunt pe cale să obţină un tratament eficient împotriva căderii părului

Noi indicii de natură biologică au fost descoperite de savanţii americani de la Universitatea Pennsylvania în cercetările lor contra calviţiei masculine, care ar putea conduce la obţinerea unui tratament eficient pentru a opri sau chiar pentru a inversa procesul de cădere a părului.

Urmărește
838 afișări
Imaginea articolului Savanţii americani sunt pe cale să obţină un tratament eficient împotriva căderii părului

Savanţii americani sunt pe cale să obţină un tratament eficient împotriva căderii părului (Imagine: Shutterstock)

În timpul studiilor lor, realizate pe bărbaţi suferind de calviţie, dar şi pe şoareci de laborator, savanţii americani au descoperit o proteină care se face vinovată de căderea firelor de păr, informează bbc.co.uk.

Anumite medicamente care vor putea să blocheze acţiunea acelei proteine sunt deja pe cale de a fi fabricate, afirmă autorii acestui studiu, ce a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Cercetările savanţilor americani vizează obţinerea unei creme speciale care ar putea să trateze calviţia.

Cei mai mulţi dintre bărbaţi încep să îşi piardă părul când ajung la vârsta mijlocie, iar aproximativ 80% dintre bărbaţi prezintă semne evidente de calviţie la vârsta de 70 de ani.

Hormonul masculin testosteron joacă un rol important în procesul de cădere a firelor de păr, alături de anumiţi factori genetici. Foliculii firelor de păr se micşorează şi devin în cele din urmă atât de mici încât sunt aproape invizibili, ducând la instalarea calviţiei.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au analizat genele care se activează atunci când bărbaţii încep să chelească.

Ei au descoperit în acest fel că proteina prostaglandina D prezintă concentraţii ridicate în celulele foliculilor de păr din zonele scalpului afectate de calviţie, dar nu şi în zonele scalpului acoperite cu fire de păr.

Şoarecii modificaţi genetic pentru a avea în organism această proteină în concentraţii mari erau complet lipsiţi de păr, iar firele de păr ale pacienţilor umani care şi-au făcut transplant au încetat să mai crească, atunci când acele persoane au primit doze de prostaglandina D.

Studiul a fost coordonat de profesorul dermatolog George Cotsarelis.

Mai multe medicamente care au potenţialul de a bloca acţiunea acestei proteine sunt deja pe cale de a fi fabricate şi unele dintre ele vor fi incluse într-o serie de teste clinice.

Savanţii speră să obţină astfel, în viitorul apropiat, un tratament sub forma unei creme, care, aplicată pe scalp, ar putea să prevină calviţia şi chiar să stimuleze procesul de regenerare a podoabei capilare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici