- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BISTRIŢA, (09.08.2010, 17:20)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schelet datând din urmă cu 2.500 de ani, descoperit într-o necropolă celtică din Bistriţa-Năsăud
Scheletul unei persoane de origine scită vechi de aproximativ 2.500 de ani a fost descoperit de arheologii din Năsăud într-o necropolă celtică unde se făceau săpături, prezenţa unei mărgele în formă de os făcându-i pe aceştia să creadă că este vorba despre o femeie.
Urmărește
569 afișări
Schelet datând din urmă cu 2.500 de ani, descoperit într-o necropolă celtică din Bistriţa-Năsăud (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)
Scheletul a fost descoperit în şantierul arheologic de la Fântânele, o localitate din comuna Matei, unde se fac săpături de peste un deceniu în căutarea unor morminte ale celţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX. Acolo au fost descoperite peste 30 astfel de morminte în care au fost înhumaţi sau incineraţi celţii.
Directorul Muzeului Grăniceresc Năsăud, Lucian Vaida, unul dintre specialiştii în epoca celţilor, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu se aştepta să găsească într-o necropolă celtă un mormânt al unui scit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
"Personal, nu sunt specialist în epoca scită, care este anterioară epocii celtice pe care o studiez eu, dar, din primele cercetări pe care le-am făcut, am aflat că acest schelet uman înhumat ar fi din secolele VI-V î.H. Mormântul de înhumaţie s-a păstrat foarte bine. Am mai găsit în el două vase, unul care s-a păstrat în întregime, altul care poate fi refăcut, dar şi un cuţit. Sciţii credeau în viaţa de după moarte, aşa că puneau hrană şi tacâmuri pentru ca cel mort să aibă cu ce mânca. Am mai găsit şi o mărgea din os, aşa încât ne-am gândit că poate este vorba de o femeie. Nu putem fi siguri până când nu vor fi analizate oasele. Am înţeles că acest lucru este posibil mai nou. Se pot face determinări foarte exacte pe bază de ADN", a declarat Vaida.
Potrivit sursei citate, scheletul a fost adus la Muzeul Grăniceresc Năsăud, urmând ca oasele să fie predate pentru analiză unui specialist.
"Este un schelet de circa 2.500 de ani. S-au mai făcut astfel de descoperiri de morminte scite în Bistriţa-Năsăud undeva prin anii 1980. Au trecut trei decenii de atunci, aşa că descoperirea pe care am făcut-o este importantă. Nu putem spune că este ceva ieşit din comun, dar este o descoperire importantă", a afirmat Vaida, care susţine că, la Fântânele, cercetările trebuie să continue şi în următorii ani fiindcă mai sunt multe lucruri de descoperit din epoca celţilor.
Despre sciţi, Lucian Vaida a spus că au ocupat în secolul IX î.Hr. regiunea Moldovei de azi şi s-au întins pe Câmpia Dunării şi în Dobrogea. Triburile lor au ocupat părţi din Dacia până în secolul II î.Hr, când urma lor s-a pierdut printre geţi. Atraşi de bogăţiile dacilor, sciţii au reuşit să ajungă în Transilvania. Timp de trei sute de ani s-au dat lupte între sciţi şi daci. În Transilvania i-a atras aurul şi argintul care se găseau acolo pentru podoabe.
Cercetătorul Geoge Marinescu, de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, a notat în cartea sa "Descoperiri arheologice în judeţul Bistriţa-Năsăud", apărută în 2003, că, la Fântânele, cu ocazia săptăturilor efectuate pentru dezvelirea cimitirului celtic, a fost găsită o groapă în care fuseseră aruncate cinci-şase tipare de calcar pentru turnat bronzuri, precum şi multă ceramică care nu a putut fi încadrată decât în epoca bronzului fără precizarea culturii căreia îi aparţinea, opinia sa fiind că aceasta aparţinea unei faze anterioare epocii bronzului.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe