Schelet vechi de 3.500 de ani, descoperit la o biserică din Câmpina

Un schelet vechi de 3.500 de ani, datând din etapa mijlocie a Epocii Bronzului şi aparţinând Culturii Tei, a fost descoperit la Biserica Sfântul Nicolae din Câmpina, scheletul şi cele două vase găsite la căpătâiul acestuia urmând să fie conservate "in situ".

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Schelet vechi de 3.500 de ani, descoperit la o biserică din Câmpina

Schelet vechi de 3.500 de ani, descoperit la o biserică din Câmpina

Potrivit preotului paroh al bisericii Sfântul Nicolae, situată în cartierul Slobozia din oraşul prahovean Câmpina, cu ocazia unor lucrări de amenajare a unui sistem de drenaj la casa parohială, care este monument istoric, s-a săpat pe lângă fundaţia construcţiei şi au fost făcute mai multe descoperiri.

Preotul Petru Moga a spus că săptămâna trecută au fost găsite nişte oase disparate, însă descoperirea nu a atras atenţia întrucât în jurul bisericii a fost un cimitir, iar astfel de oase au mai fost găsite. Două zile mai târziu, în şanţul de drenaj, a fost descoperit, la o adâncime de 40 – 50 de centimetri, un vas spart, cu aspectul uni bol, plin cu oase.

"Am bănuit că este vorba despre o reînhumare", a spus preotul. El a adăugat că, în aceeaşi zi, la doi metri distanţă de locul în care a fost găsit vasul cu oase, unul dintre muncitori a lovit un craniu, îngropat la o adâncime de 80 de centimetri, după care a fost descoperit un întreg schelet, îngropat în poziţie chircită, asemănătoare fetuşilor. În apropierea craniului au fost descoperite, de asemenea, două vase.

"Când am văzut poziţia chircit, dar şi decoraţia superbă a unuia dintre vase mi-am dat seama că nu este ceva obişnuit şi am anunţat Muzeul de Istorie şi Arheologie. Luni şi marţi specialiştii de aici au venit şi au decopertat terenul, au preluat vasele şi au concluzionat că este vorba despre un mormânt datând din perioada mijlocie a Epocii Bronzului, din cultura Tei", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, preotul Petru Moga.

Cercetătorul ştiinţific Dan Lichiardopol, de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, a declarat corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre o descoperire datând din etapa mijlocie a Epocii Bronzului, din jurul anilor 1500 – 1400 î. Hr.

"Este vorba despre un mormânt de înhumaţie cu două vase. Este puţin probabil să mai fie şi altceva, dar nu este exclus. Este o descoperire care poate fi categorisită în rândul celor foarte importante, întrucât se cunosc destul de puţine astfel de descoperiri datând din Bronzul Mijlociu. Orice astfel de element nou ne interesează în mod deosebit", a spus Dan Lichiardopol.

El a precizat că, în urma unor prime aprecieri, ţinându-se cont de forma şi mărimea oaselor, dar şi de dantură, se pare că este vorba despre scheletul unui bărbat mort în jurul vârstei de 30 de ani.

"Un specialist antropolog va stabili însă, cu precizie, sexul, vârsta şi apartenenţa la un grup uman", a adăugat Dan Lichiardopol.

El a mai spus că oasele au rămas pe locul unde au fost descoperite, iar cele două vase au fost ridicate şi urmează să fie restaurate, după care vor fi puse la locul unde au fost găsite, întrucât mormântul va fi conservat "in situ", adică pe locul unde a fost descoperit.

Biserica Sfântul Nicolae din Câmpina a fost, la începutul anilor 1700, schit, aici existând clădiri de zid şi o biserică. Casa parohială a bisericii, renovată la 1840, este cea mai veche construcţie din Câmpina păstrată în forma sa originală. Biserica este, de asemenea, monument istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici