Schelete de dinozauri, puse în vânzare la Paris

Scheletele unor dinozauri, printre care se află cel al unui allosaurus lung de 10 metri şi cel al unui pleziozaur - dinozaurul marin care a stat la baza apariţiei legendei despre monstrul din Loch Ness în legendele populare -, vor fi scoase la licitaţie de casa Sotheby's din Paris.

Urmărește
814 afișări
Imaginea articolului Schelete de dinozauri, puse în vânzare la Paris

Schelete de dinozauri, puse în vânzare la Paris de casa de licitaţii Sotheby's (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceste schelete sunt expuse, începând de miercuri, la sediul parizian al casei de licitaţii, înainte de a fi scoase la licitaţie.

Licitaţia, ce va avea loc pe 5 octombrie, este prima acţiune dedicată în întregime "istoriei naturale", organizată de casa Sotheby's în Franţa.

Exponatul cel mai spectaculos este scheletul unui allosaurus ("şopârlă ciudată" în greaca veche), un redutabil prădător carnivor care a trăit în Jurasicul superior, în urmă cu 150 de milioane de ani. Niciun schelet de allosaurus nu a fost propus spre vânzare, în trecut, într-o licitaţie publică.

Cu o lungime de 10,12 metri şi complet în proporţie de 70%, acest schelet a fost descoperit în statul american Wyoming şi a făcut mult timp parte dintr-o colecţie germană. Exponatul are un preţ estimativ de 800.000 de euro.

În 1997, casa Sotheby's a vândut pentru suma record de 8,4 milioane de dolari (peste 6 milioane de euro la cursul actual) scheletul complet al unui tiranozaur, având o lungime de 13 metri, aflat în prezent în colecţia unui muzeu din Chicago.

O altă "vedetă" a expoziţiei pariziene este scheletul unui dinozaur marin, un pleziozaur, descoperit la începutul anilor 1990 în Marea Britanie, al cărui preţ estimativ este cuprins între 320.000 de euro şi 370.000 de euro.

Colecţionarii vor putea să achiziţioneze la preţuri mai abordabile scheletul unui tigru cu dinţi-sabie, scheletul unui rinocer lânos şi cel al unui urs al cavernelor.

Aceste exponate sunt foarte rare, în general din cauza preţului şi a dimensiunilor lor, fiind rezervate de regulă instituţiilor şi particularilor bogaţi, care, după ce le achiziţionează, le împrumută muzeelor.

Pasionaţii de paleontologie care dispun de fonduri mai mici vor avea posibilitatea de a achiziţiona diverse fosile de crabi şi de alte artropode marine, precum cele ale unor trilobiţi, ce au o vechime de 250 de milioane de ani şi sunt estimate la câteva mii de euro.

O frunză de palmier, fosilizată în urmă cu 50 de milioane de ani, împreună du diverse schelete de peşti, formează o placă murală cu dimensiunile de 2,5 metri x 2 metri, formând un colaj de artă modernă, estimat la o sumă cuprinsă între 80.000 de euro şi 100.000 de euro.

Expoziţia "Histoire naturelle" conţine şi o vastă colecţie de minerale cu denumiri poetice şi culori spectaculoase (selenit, cristale cubice de pirite, rodocrozite şi acvamarine). Piesa centrală a acestei colecţii este un citrin - un cuarţ galben - provenind din Brazilia, ce a fost denumit "The Magic Flower/ Floarea magică", al cărui preţ este estimat de specialişti între 320.000 de euro şi 350.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici