Scheletul unui pinguin uriaş, vechi de 24-27 milioane de ani, descoperit în Noua-Zeelandă - VIDEO

Scheletul unui pinguin uriaş, care avea o înălţime de 130 de centimetri şi o greutate de 60 de kilograme, a fost descoperit în sudul Noii-Zeelande şi a fost reasamblat de o echipă de paleontologi neozeelandezi şi americani.

Urmărește
1068 afișări
Imaginea articolului Scheletul unui pinguin uriaş, vechi de 24-27 milioane de ani, descoperit în Noua-Zeelandă - VIDEO

Scheletul unui pinguin uriaş, vechi de 24-27 milioane de ani, descoperit în Noua-Zeelandă - VIDEO

De peste două ori mai greu decât pinguinul imperial şi depăşindu-l cu un cap în înălţime, acest tip de pinguin străvechi a trăit în urmă cu 24-27 de milioane de ani, atunci când Noua-Zeelandă, aflată în ceea mai mare parte a ei sub nivelul mării, alcătuia un arhipelag de insule stâncoase.

Primele rămăşiţe ale acestui palmiped, denumit Kairuku - scufundătorul care se întoarce de fiecare dată cu mâncare, în limba maori -, au fost descoperite în 1977, pe o faleză în oraşul Waimate de pe o insulă din sudul Noii-Zeelande, de paleontologul Ewen Fordyce, de la Universitatatea din Otago.

De-a lungul anilor, profesorul Fordyce şi-a completat seria descoperirilor făcute şi l-a invitat pe cercetătorul american Dan Ksepka, de la Universitatea Carolina de Nord, să îl ajute să reasambleze scheletul pinguinului.

"Kairuku era o pasăre elegantă în comparaţie cu alţi pinguini, avea un corp înalt şi înotătoare lungi, dar picioare scurte şi tălpi late", a declarat Dan Ksepka.

Fizionomia sa îi permitea să înoate mai departe şi să plonjeze mai adânc decât o fac pinguinii din zilele noastre. Schimbările climatice sau vânătoarea extensivă practicată de prădătorii să naturali - delfinii şi focile - ar putea să explice dispariţia acestei specii.

Descoperirile celor doi paleontologi au fost publicate în cea mai recentă ediţie a revistei Journal of Vertebrate Paleontology.

Kairuku nu a fost însă cel mai înalt pinguin din istorie. În 2010, oamenii de ştiinţă au descoperit rămăşiţele unor exemplare dintr-o specie veche de 36 de milioane de ani, care aveau o înălţime de 150 de centimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici