Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Schimbă şunca cu tofu sau cârnaţi cu fasole pentru a reduce riscul de demenţă cu un sfert

Schimbă şunca cu tofu sau cârnaţi cu fasole pentru a reduce riscul de demenţă cu un sfert

Renunţarea la mezeluri în favoarea alimentelor precum fasolea sau tofu ar putea reduce riscul de demenţă cu aproape 25%, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Harvard.
Schimbă şunca cu tofu sau cârnaţi cu fasole pentru a reduce riscul de demenţă cu un sfert

Cercetarea, una dintre cele mai ample din domeniu, a urmărit peste 130.000 de profesionişti din domeniul medical timp de 43 de ani, conform The Telegraph.

Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru consumatorii de mezeluri: doar două porţii de carne roşie procesată pe săptămână cresc riscul de demenţă cu 14% faţă de consumul a trei porţii pe lună. În schimb, înlocuirea unei porţii zilnice de mezeluri cu nuci, fasole sau tofu poate reduce riscul de demenţă cu 23% şi scade şansele de declin cognitiv cu 20%.

Studiul nu a găsit nicio legătură între consumul de carne roşie neprocesată (cum ar fi friptura sau cotletele) şi riscul de demenţă. Cercetătorii suspectează că vinovaţi ar putea fi conservanţii şi sarea din mezeluri, deşi studiul nu a putut demonstra o legătură directă de cauzalitate.

„Acest studiu amplu şi pe termen lung oferă dovezi concrete despre importanţa reducerii consumului de carne procesată”, explică Dr. Hilda Mulrooney de la Universitatea Metropolitană din Londra, care subliniază că rezultatele se aliniază cu recomandările actuale de a înlocui carnea cu alternative bogate în proteine, precum fasolea şi nucile.

În timpul studiului au fost identificate peste 11.000 de cazuri de demenţă, iar participanţii au raportat obiceiurile lor alimentare la fiecare 2-4 ani prin chestionare detaliate.