Schimbările climatice determină micşorarea peştilor

Multe specii de peşti din apele europene au pierdut circa jumătate din masa corporală medie în ultimele două - trei decenii, ca urmare a schimbărilor climatice, se arată într-un studiu al institutului francez Cemagref, publicat, luni, în SUA.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice determină micşorarea peştilor

Schimbările climatice determină micşorarea peştilor (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii institutului public, specializat în gestionarea pe termen lung a apelor şi teritoriilor, au studiat populaţiile de peşti care se găsesc în râurile europene, dar şi în Marea Nordului şi Marea Baltică.

Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că mai multe specii de peşti au pierdut circa 50% din masa corporală medie în ultimii 20 - 30 de ani, în timp ce masa corporală medie a peştilor din apele europene a scăzut cu circa 60%.

Conform lui Martin Daufresne, principalul autor al studiului, speciile cele mai mici au tendinţa de a ocupa un loc mai important în mări şi apele curgătoare.

Cercetătorii spun că apele mai calde reprezintă, în general, un habitat propice pentru speciile de peşti mai mici, în timp ce răcirea apelor are consecinţe asupra fluxului migraţiei peştilor, dar şi asupra modului de reproducere a acestora.

Daufresne estimează că speciile de peşti mici depun mai puţine ouă şi reprezintă prada cea mai mică, acest lucru având consecinţe "grave" asupra lanţului alimentar al speciilor şi ecosistemului.

Cercetătorii susţin, totodată, că temperatura apei are un rol major în diminuarea masei corporale a peştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici