- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (16.01.2015, 14:43)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schimbările climatice şi extincţia speciilor plasează Terra într-o epocă periculoasă pentru omenire
Schimbările climatice şi rata alarmantă de extincţie a speciilor de animale şi plante plasează Terra într-o epocă periculoasă pentru omenire, au anunţat, joi, autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii.
Urmărește
865 afișări
Schimbările climatice şi extincţia speciilor plasează Terra într-o epocă periculoasă pentru omenire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul, realizat de o echipă de 18 experţi internaţionali, are la bază un raport din 2009 despre "limitele planetare" pentru siguranţa speciei umane şi a tras de asemenea un semnal de alarmă în legătură cu defrişarea pădurilor şi poluarea cu azot şi fosfor cauzată de îngrăşăminte.
"Nu cred că am distrus iremediabil planeta, dar suntem pe punctul de a crea o lume mult mai dificilă", a spus Sarah Cornell, de la Stockholm Resilience Centre, coordonatoarea acestui studiu care se doreşte a fi un ghid al felului în care omenirea trebuie să exploateze resursele de pe Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
"Patru limite au fost depăşite, plasând omenirea într-o epocă periculoasă", afirmă acest studiu, publicat în revista Science, referindu-se la schimbările climatice, dispariţia speciilor, modificarea folosirii terenurilor şi poluarea cauzată de îngrăşăminte.
Dintre cele nouă limite analizate, consumul de apă dulce, acidificarea oceanelor şi subţierea stratului de ozon sunt considerate că s-ar afla încă în intervale sigure. Altele, inclusiv nivelul de poluare atmosferică, urmează să fie monitorizate şi reanalizate cu atenţie.
Potrivit acestui raport, schimbările climatice şi extincţia speciilor reprezintă principalele două motive de îngrijorare. "Fiecare are potenţialul, pe cont propriu, de a duce sistemul terestru într-o stare nouă, dacă aceste două limite sunt încălcate considerabil şi în mod persistent", afirmă autorii studiului.
Îngrijorări au fost formulate şi în privinţa creşterii concentraţiei de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, care a ajuns la 397 părţi per milion (ppm) în atmosfera terestră, depăşind valoarea de 350 ppm, pe care studiul o consideră o limită superioară pentru traiul în condiţii de siguranţă pe Terra.
Reprezentanţi ai peste 200 de guverne se vor întâlni la Paris în a doua jumătate a anului 2015 pentru a încerca să încheie un acord cu scopul de a limita încălzirea globală, pentru a evita inundaţiile, secetele, valurile de căldură şi creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, puse pe seama creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră.
De asemenea, autorii studiului spun că ratele de dispariţie a unor specii de animale şi plante, cauzate de factori precum poluarea şi despăduririle, sunt de la 10 până la 100 de ori mai mari decât nivelurile de siguranţă.
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace