Schimbările climatice vor alimenta crizele umanitare în 2023
Agenţia, cu sediul la New York şi condusă de fostul politician britanic David Miliband, a semnalat că numărul persoanelor cu nevoi umanitare a crescut vertiginos în ultimul deceniu, apropiindu-se de 339,2 milioane faţă de cele 81 de milioane observate în 2014.
Schimbările climatice se numără printre factorii cheie care accelerează urgenţele umanitare, a remarcat IRC, în ciuda faptului că cele 20 de ţări din lista sa de supraveghere pentru situaţii de urgenţă – precum Haiti şi Afganistan – contribuie cu doar 2% la emisiile globale de CO2.
„2022 a arătat că rolul schimbărilor climatice în accelerarea crizei umanitare globale este de netăgăduit”, se arată în raport.
Acesta a indicat perioade record de ploi, care „au adus o insecuritate alimentară catastrofală în Somalia şi Etiopia” şi a ucis mii de oameni în Pakistan.
Între timp, insecuritatea alimentară este deja răspândită din cauza conflictului ruso-occidental din Ucraina în prag de escaladare, precum şi a crizei economice şi de pandemia de coronavirus, se arată în comunicat.
În plus, diferenţa dintre nevoile umanitare şi finanţarea acesteia a crescut până la un deficit global de 27 de miliarde de dolari în noiembrie 2022.
„Donatorii nu reuşesc să răspundă proporţional”, se arată în raport. „Rezultatul este că comunităţile afectate de criză nu pot accesa serviciile de care au nevoie pentru a supravieţui, a se recupera şi a se reconstrui”.
Studiul – intitulat „Lista de urmărire de urgenţă 2023” – a subliniat, de asemenea, că numărul persoanelor forţate să-şi părăsească casele a a crescut la peste 100 de milioane în prezent, faţă de 60 de milioane în 2014, Venezuela fiind fruntaşă, transmite Reuters.