Screening auditiv pentru nou-nascutii din maternitatile din Cluj-Napoca si Baia Mare

Proiectul HEAR-RING, derulat de catedra ORL din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 203.100 lei în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2013, s-a încheiat.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului Screening auditiv pentru nou-nascutii din maternitatile din Cluj-Napoca si Baia Mare

Proiectul HEAR-RING, de diagnosticare precoce a hipoacuziei, s-a încheiat

Principalul obiectiv al proiectului HEAR-RING, derulat în perioada iunie 2013 - iunie 2014, a vizat diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în maternităţile din Cluj-Napoca şi Baia Mare, care nu erau incluse în Programul Naţional.

Astfel, în cadrul proiectului a fost achiziţionată aparatura necesară screeningului auditiv în Clinica de neonatologie de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca şi în Secţia de Neonatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare. 

Până în acest moment, prin proiectul HEAR-RING au fost testaţi auditiv un număr de 2614 nou-născuţi, 1725 din Cluj-Napoca şi 889 din Baia Mare. Copiii care nu au trecut primul test au fost retestaţi la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj sau la Secţia ORL a Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare iar ulterior la Cluj-Napoca.
Un al doilea obiectiv al proiectului a vizat reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor purtători de implant cohlear. Astfel, în cadrul proiectului s-au achiziţionat tablete şi abonamente de internet cu ajutorul cărora pacienţii au intrat într-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima dată în România, a permis realizarea cu frecvenţă ridicată, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialişti, fără a mai fi necesară deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un număr de 8 pacienţi, aflaţi în diverse faze ale reabilitării. Cu această ocazie s-au dezvoltat materiale de lucru, s-au tradus broşuri şi s-a creat o bază pentru continuarea activităţilor online.
Al treilea obiectiv al proiectului a urmărit popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profundă prin implant cohlear în rândul specialiştilor logopezi care se ocupă de reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor în etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este inclusă în Programul Naţional de Implant Cohlear şi Proteze Implantabile încă din 2005, însă pentru a obţine rezultatele aşteptate pacienţii au nevoie de o îndrumare corespunzătoare după operaţie.  Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare şi judeţele învecinate a avut loc prin şedinţe online şi prin organizarea a două simpozioane.

Deşi proiectul HEAR-RING se apropie de sfârşit, el rămâne viabil prin continuarea screeningul auditiv în cele două secţii de neonatologie şi a terapiei online pentru pacienţii implantaţi cohlear, aducând beneficii importante societăţii.

„Experienţa noastră şi studiile în domeniu au arătat că, în absenţa screeningului auditiv al nou-născutului, care ar trebui să fie prezent în toate maternităţile din ţară, vârsta medie de diagnostic al hipoacuziei este de aproximativ 2,5 ani, fapt care împiedică dezvoltarea limbajului la copil. În condiţiile realizării screeningului, copiii cu hipoacuzie congenital au şansa de a fi descoperiţi încă din primele luni de viaţă, fiind protezaţi auditiv înainte de împlinirea vârstei de 1 an, reducându-se considerabil intervalul în care copilul este deprivat de stimuli auditivi.” a declarat Dr.Violeta Necula, şef de lucrări în cadrul Catedrei ORL a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. 

”Screeningul auditiv al nou-născuţilor, realizat prin proiectul HEAR-RING, are o importanţă deosebită, reprezentând primul pas în reabilitarea auditivă şi verbală a copiilor cu hipoacuzie. Doar dacă aud, micuţii vor învăţa să vorbească, vor putea fi integraţi în sistemul educaţional şi vor avea astfel şansa unei dezvoltări şi a unei vieţi normale.”  a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange. 

Înfiinţată în anul 1500, UMF Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante universităţi din România în care învaţă peste 5700 studenţi din ţară şi din peste 50 de ţări din întreaga lume, în 3 mari facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Împreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici