Secretele studenţiei lui Darwin

Detalii despre viaţa lipsită de griji pe care a dus-o Charles Darwin pe când era student la Universitatea din Cambridge, înainte de a porni în călătoria de cinci ani pe mare, în timpul căreia a elaborat teoria evoluţionistă, au fost descoperite în arhivele instituţiei britanice.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Secretele studenţiei lui Darwin

Secretele studenţiei lui Darwin (Imagine: Wikipedia)

Şase cărţi cu coperte din piele, descoperite în arhivele prestigioasei universităţi britanice, au scos la iveală faptul că Darwin a locuit în cea mai scumpă cameră disponibilă în campus pentru un student de rangul său, între 1828 şi 1831.

Charles Darwin angajase o echipă întreagă de slujitori care trebuia să îl ajute la sarcinile cotidiene. Astfel, un servitor trebuia să îi spele vasele, un altul, lenjeria, iar un altul, să îi cureţe pantofii.

Un croitor, un pălărier şi un bărbier se îngrijeau de ţinuta şi aspectul tânărului student, iar un coşar şi un cărbunar se ocupau de focul din şemineu. Darwin plătea cinci penny şi jumătate, în fiecare zi, pentru a avea legume la masă, în plus faţă de raţia zilnică obişnuită de carne şi bere pe care o primea din partea Christ's College.

Foarte puţine lucruri se cunoşteau despre viaţa de student a celebrului savant britanic, înainte de a fi descoperite aceste informaţii în arhiva universităţii, în vechile registre care ţineau evidenţa balanţei financiare a fiecărui student, a explicat profesorul John Van Wyhe, de la Universitatea Cambridge.

Informaţiile din arhivele Universităţii Cambridge au fost publicate luni, pe internet, la adresa darwin-online.org.uk.

Cheltuielile totale ale lui Darwin s-au ridicat la suma de 636 de lire sterline în perioada celor trei ani de studenţie la Cambridge, pe care viitorul savant a descris-o ca fiind "cei mai veseli ani din perioada fericită a vieţii lui".

Această sumă substanţială era tipică pentru un student la Cambridge din secolul al XIX-lea. Facturile erau plătite de tatăl lui Charles Darwin, doctorul Robert Darwin.

"Cambridge-ul era plin de tineri domni care duceau o viaţă foarte bună", a explicat John Van Wyhe.

Contra cost, Darwin putea beneficia şi de ajutorul oferit de acei "gyp" - valeţi sau slujitori din campusul Universităţii Cambridge.

Beneficiind de atât de mult ajutor şi având doar două ore de matematică şi lectură clasică în fiecare dimineaţă, studenţilor le rămânea foarte mult timp pentru a se întâlni cu prietenii sau pentru studiile private, a explicat John Van Wyhe.

"Cred că practica tirul, colecţiona gândaci, se ocupa de pasiunile lui ştiinţifice şi îşi vizita prietenii. Noaptea, el juca cărţi şi bea vin, la fel cum au făcut studenţii dintotdeauna", a adăugat profesorul britanic.

După ce a terminat studiile de la Cambridge, Charles Darwin s-a îmbarcat la bordul vasului Beagle şi a călătorit spre America de Sud. Pe parcursul acestei călătorii a pus bazele teoriei evoluţioniste, pe care a publicat-o ulterior în lucrarea lui ştiinţifică intitulată "Originea speciilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici