- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.04.2023, 09:23)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretul centenarilor. Un studiu ADN dezvăluie un factor-cheie care îi ajută pe unii oameni să trăiască peste 100 de ani
- Centenarii ar putea poseda un sistem imunitar unic care rămâne funcţional la o vârstă extrem de înaintată, ajutându-i să atingă o longevitate excepţională, sugerează un nou studiu.
- Oamenii de ştiinţă identifică modificări ale compoziţiei şi funcţiei tipului de celule, unice la centenari.
Urmărește
41061 afișări
Secretul centenarilor. Un studiu ADN dezvăluie un factor cheie care îi ajută pe unii oameni să trăiască peste 100 de ani
Această populaţie rară de persoane care ajung la 100 de ani sau mai mult are o compoziţie distinctă de celule imunitare care le asigură un sistem imunitar foarte funcţional, au declarat cercetătorii, inclusiv cei de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.
Studii anterioare au arătat că una dintre caracteristicile definitorii ale îmbătrânirii este declinul funcţionării corespunzătoare a sistemului imunitar.
Celulele imunitare se află în spatele unor mecanisme importante de recuperare în urma bolilor, promovând longevitatea, potrivit Independent.
În noul studiu, publicat recent în revista EBioMedicine, cercetătorii au efectuat secvenţierea celulelor unice pentru a evalua moleculele din celulele mononucleare din sângele periferic (PBMC), o categorie largă de celule imunitare care circulă în sânge, prelevate de la şapte centenari.
Centenarii făceau parte din New England Centenarian Study, unul dintre cele mai mari studii privind persoanele din America de Nord care au trăit mai mult.
Cercetătorii au folosit apoi tehnici avansate de calcul pentru a analiza modul în care proporţia diferitelor tipuri de celule şi activităţile lor interne se schimbă odată cu vârsta.
Aceştia au identificat modificări ale compoziţiei şi funcţiilor specifice tipurilor de celule care sunt unice la centenari, reflectând răspunsul imunitar normal odată cu vârsta.
„Am asamblat şi analizat ceea ce este, după cunoştinţele noastre, cel mai mare set de date unicelulare de subiecţi centenari, care ne-a permis să definim caracteristici unice ale acestei populaţii, care sprijină identificarea factorilor moleculari şi de stil de viaţă care contribuie la longevitatea lor", a explicat Stefano Monti, autorul principal al studiului.
„Datele noastre susţin ipoteza conform căreia centenarii au factori de protecţie care le permit să se recupereze de boli şi să ajungă la vârste extrem de înaintate", a declarat Tanya Karagiannis, un alt autor al studiului.
Oamenii de ştiinţă au spus că, pe măsură ce oamenii sunt expuşi la infecţii şi se recuperează de la ele de-a lungul vieţii, sistemul lor imunitar învaţă să se adapteze. Această capacitate, însă, scade de obicei odată cu vârsta.
„Profilurile imunitare pe care le-am observat la centenari confirmă un istoric îndelungat de expunere la infecţii şi capacitatea de a se recupera după acestea şi oferă sprijin pentru ipoteza că centenarii sunt îmbogăţiţi cu factori de protecţie care le cresc capacitatea de a se recupera după infecţii", a declarat Paola Sebastiani, autor principal.
Cercetătorii consideră că descoperirile oferă o bază pentru a înţelege mai bine mecanismele care determină rezistenţa imunitară odată cu vârsta, un factor care contribuie probabil la longevitatea extremă.
„Centenarii, şi longevitatea lor excepţională, oferă un "model" pentru modul în care am putea trăi o viaţă mai productivă şi mai sănătoasă. Sperăm să continuăm să învăţăm tot ce putem despre rezistenţa la boli şi despre extinderea duratei de sănătate a unei persoane", a declarat George J Murphy, autorul principal al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe