Sera verticală pentru oraşul viitorului

O societatea suedeză a pus la punct o seră verticală pentru a cultiva în centrul oraşului fructe şi legume, relatează AFP, dând exemplu plantarea unor seminţe de roşie la nivelul solului pe o spirală care se învârte şi când ajunge în vârf, 30 de zile mai târziu, poate fi cules fructul.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului Sera verticală pentru oraşul viitorului

Sera verticală pentru oraşul viitorului (Imagine: Mediafax Foto)

În câţiva ani, "80 la sută din populaţie va trăi la oraş" şi va fi obligatoriu să "cultivi în mediul urban, pentru că terenurile vor lipsi", a explicat, vineri, vicepreşedintele societăţii suedeze Plantagon, Hans Hassle.

Datorită acestei serei, se vor putea produce în fiecare zi produse proaspete şi bio, pentru a fi vândute direct consumatorilor, pe loc.

"Noi vom economisi 70 la sută din costul acestor produse proaspete pentru că acum 70 la sută din preţ reprezintă transportul şi depozitarea", a precizat Hassle, precizând că oamenii cu venituri mai modeste vor acea acces la astfel de produse bio.

Până în prezent, nu a fost construită nicio astfel de seră verticală, dar mai multe oraşe din Scandinavia şi China s-au arătat interesate, a spus vice-preşedintele.

O astfel de instalaţie costă 30 de milioane de dolari, adică mult mai mult decât o seră obişnuită, dar investiţia va fi rapid recuperată pentru că pentru o suprafaţă de sol de 10.000 de metri pătraţi, o seră verticală echivalează cu o suprafaţă cultivată de 100.000 de metri pătraţi, datorită sistemului de ridicare a culturilor.

"Această idee i-a venit unui inventator în urmă cu 20 de ani, dar nicio persoană căreia i-a prezentat-o nu a crezut în ea. Ea mi-a fost prezentată în urmă cu zece ani şi mi s-a părut o idee bună atunci şi am vorbit cu Sweco, o societate de inginerie din Suedia, care a acceptat să construiască serele verticale", a explicat Hassle.

Sera e de fapt o sferă mare în care se află o spirală care se învârte şi pe care încolţesc seminţele.

"Pare din lumea fantastică, dar de fapt tehnologia e simplă", a spus Hassle.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici