Sexul copiilor, determinat de harta genetică a tatălui

Harta genetică a bărbatului joacă un rol important în stabilirea sexului viitorului său copil, potrivit unui studiu care a analizat genealogia mai multor sute de familii britanice, de-a lungul secolelor, informează bbc.co.uk.

Urmărește
18048 afișări
Imaginea articolului Sexul copiilor, determinat de harta genetică a tatălui

Sexul copiilor, determinat de harta genetică a tatălui

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit faptul că bărbaţii au mai multe şanse să aibă fii dacă au fraţi şi fiice dacă au surori.

La studiu au participat 927 de familii, care au prezentat specialiştilor arborele genealogic. Autorii studiului au obţinut astfel informaţii despre 556.387 de persoane din America de Nord şi din Europa, ajungând în analizele lor până în anul 1600.

Acestă corelaţie dintre sexul fraţilor şi cel al copiilor unei persoane nu a fost relevată, însă, şi în cazul femeilor. Mecanismul din organismul bărbaţilor care determină modul în care genele influenţează sexul copilului nu a fost deocamdată descifrat.

Studiul, bazat pe biologia evoluţionistă, a putut, însă, să descifreze unul dintre vechile mistere ale umanităţii: "explozia" de bebeluşi de sex masculin de după Primul Război Mondial.

Femeile transmit cromozomul feminin "x" copilului, dar tatăl este cel care "decide" sexul acestuia, transmiţând fie un alt cromozom "x" - rezultând astfel o fetiţă -, fie un cromozom "y" - rezultând astfel un băieţel. Studiul genealogic a relevat faptul că predispoziţia de a avea copii de un anumit sex este moştenită.

Rata naşterilor este aproape aceeaşi, de 50%, sugerând că, în linii mari, bărbaţii transmit în egală măsură cromozomii "x" şi "y". Specialiştii consideră că în anumite cupluri, însă, situaţia este serios înclinată în favoarea unuia dintre cele două sexe.

Studiul lui Corry Gellatly, de la Universitatea din Newcastle, dovedeşte existenţa unei componente genetice în această chestiune. El a descoperit că în familiile în care băieţii aveau mulţi fraţi, aceştia au avut ulterior şi un număr mai mare de fii, în timp ce cei cu multe surori au avut ulterior, la rândul lor, mai multe fiice.

Gellatly a declarat că o anumită modificare genetică afectează numărul cromozomilor "x" şi "y". Această mutaţie este activă numai la bărbaţi, dar poate exista în stare latentă atât la bărbaţi, cât şi la femei. El a spus că această mutaţie poate să asigure echilibrul proporţional dintre femei şi bărbaţi în cadrul populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici