- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (28.10.2009, 11:08)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur
Prin combaterea a cinci factori care afectează sănătatea - nutriţia deficitară în copilărie, sexul neprotejat, alcoolul, lipsa igienei şi hipertensiunea - milioane de decese premature ar putea fi prevenite, iar speranţa de viaţă la nivel global ar creşte cu aproape cinci ani.
Urmărește
83 afișări
Sexul neprotejat, alcoolul şi grăsimile - principalii factori de deces prematur
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, marţi, într-un raport oficial, că aceşti cinci factori se fac vinovaţi de aproximativ un sfert din cele 60 de milioane de decese premature care se înregistrează în fiecare an pe plan mondial.
În timp ce alimentaţia insuficientă este un risc major pentru sănătate în ţările sărace, obezitatea reprezintă un risc şi mai mare în ţările bogate, conducând la situaţia în care excesul de greutate produce mai multe decese pe plan mondial decât alimentaţia deficitară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
"Lumea se confruntă cu o varietate mare de riscuri pentru sănătate", indică OMS în raportul ei, intitulat Global Health Risk. OMS a analizat 24 de factori majori de risc pentru sănătate şi consideră că evaluarea lor îi va ajuta pe experţii însărcinaţi cu definirea politicilor să alcătuiască strategii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
"Pe măsură ce starea de sănătate se ameliorează, câştigurile se multiplică. Reducerea poverii reprezentată de numeroasele boli din ţările sărace ar putea conduce la creşterea veniturilor, care, la rândul lor, vor contribui la reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei", au afirmat experţii OMS.
Raportul trage un semnal de alarmă asupra faptului că, deşi anumiţi factori de risc majori, precum fumatul şi obezitatea, sunt de obicei asociaţi cu ţările bogate, mai mult de trei sferturi din totalul bolilor pe care aceşti factori le generează apar în perioada actuală în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.
"Factorii de risc pentru sănătate se află într-o perioadă de tranziţie: populaţia îmbătrâneşte tot mai mult, graţie succesului repurtat împotriva maladiilor infecţioase. În acelaşi timp, tiparele activităţilor fizice şi al consumului de alimente, alcool şi tutun se schimbă", au adăugat experţii OMS.
OMS, cu sediul general la Geneva, a alcătuit o listă a factorilor de risc letali, în fruntea căreia s-au clasat hipertensiunea (13% din totalul deceselor premature pe plan mondial), fumatul (9%), concentraţia ridicată de glucoză din sânge (6%), sedentarismul (6%) şi obezitatea (5%).
Aceşti factori sporesc considerabil riscurile de apariţie a unor maladii cronice, dar şi a celor mai letale boli cunoscute - cele cardiace, diabetul şi cancerul - şi afectează toate categoriile sociale, indiferent de nivelul veniturilor, din toate ţările lumii.
Studiul realizat de OMS s-a bazat pe o serie de date şi înregistrări medicale din 2004. În opinia experţilor OMS, dacă aceşti factori de risc nu ar fi existat, speranţa de viaţă ar fi fost cu 10 ani mai mare pentru populaţia globală.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe