Sezonul premiilor Nobel debutează luni la Stockholm

Sezonul premiilor Nobel din 2010 debutează, luni, la Stockholm, cu decernarea premiului pentru medicină şi va culmina cu premiul pentru pace, al cărui laureat va crea, potrivit specialiştilor, mai puţină rumoare decât cel din 2009, preşedintele american Barack Obama.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Sezonul premiilor Nobel debutează luni la Stockholm

Sezonul premiilor Nobel debutează luni la Stockholm (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul Nobel pentru pace este, împreună cu premiul Nobel pentru literatură, unul dintre cele mai aşteptate dintre aceste distincţii decernate în fiecare an, care recompensează, totodată, descoperirile şi operele excepţionale din medicină, fizică, chimie şi economie.

Barack Obama a primit premiul Nobel pentru pace în anul 2009, într-un moment în care se afla la Casa Albă de mai puţin de un an, iar Statele Unite erau angajate pe plan militar în Irak şi în Afganistan. Această alegere a antrenat critici dure la adresa comitetului Nobel norvegian.

Laureatul din acest an va trezi, însă, reacţii mai puţin controversate, afirmă Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, în opinia căruia alegerea de anul trecut a comitetului Nobel "a avut efectul unei bombe".

În ultimii ani a existat tendinţa de a lărgi plaja domeniilor din care este ales laureatul premiului Nobel pentru pace, prin includerea unor sectoare mai puţin convenţionale, precum ecologia şi lupta împotriva schimbărilor climatice. Apărătorii principiilor de non-violenţă, ai dezarmării, ai drepturilor omului şi ai democraţiei au fost consideraţi mult timp drept "o alegere tradiţională".

Comitetul norvegian va trebui să aleagă în acest an dintr-un număr record de 237 de candidaţi, printre care se află disidenţi chinezi şi creatorii internetului.

Premiul Nobel pentru pace va fi decernat la Oslo pe 8 octombrie. Sezonul premiilor Nobel va debuta însă luni, 4 octombrie, prin acordarea premiului pentru medicină, iar premiile Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi economie vor fi anunţate pe 5, 6, 7, respectiv 11 octombrie, la Stockholm, oraşul natal al industriaşului Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru literatură va fi decernat, joi, 7 octombrie, la ora 11 GMT, la Stockholm, a anunţat Academia suedeză, însărcinată cu acordarea acestor distincţii. Contrar celorlalte premii Nobel, data atribuirii premiului pentru literatură este anunţată, de regulă, în ultimul moment, chiar dacă în mod tradiţional acest premiu se acordă într-o zi de joi din luna octombrie.

Potrivit cercurilor literare, Nobelul pentru literatură ar putea fi decernat în acest an unui poet, pentru prima oară după 1996, şi poate chiar unei femei din Africa, un continent onorat la ediţia din acest an a Târgului de carte de la Göteborg. Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost acordat scriitoarei germane de origine română Herta Müller.

Poeta algeriană Assia Djebar ar putea fi premiată în acest an, chiar dacă scrie în limba franceză. Un alt scriitor francofon, JMG Le Clézio, premiat în 2008, se află din nou pe lista favoriţilor. Numele altor poeţi revin cu regularitate în atenţie, înainte de debutul sezonului Nobelurilor - suedezul Tomas Tranströmer, sirianul Ali Ahmed Saïd Esber care publică sub pseudonimul Adonis, şi sud-coreanul Ko Un. Autorii canadieni Margaret Atwood şi Alice Munro, romancierii americani Philip Roth şi Joyce Carol Oates şi scriitorul israelian Amos Oz se află şi ei pe lista favoriţilor.

În cadrul disciplinelor ştiinţifice, niciun candidat nu a reuşit să se detaşeze, însă aceste domenii sunt în general dominate de cercetătorii americani.

Anul 2009 a avut doi mari câştigători: americanii - care au avut 11 laureaţi din 13 - şi femeile - cu un număr record de cinci laureate şi totodată prima femeie câştigătoare a Nobelului pentru economie.

Laureaţii vor primi câte un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), ce poate fi împărţit între cel mult trei câştigători.

Premiul Nobel pentru pace va fi înmânat la Oslo, pe 10 decembrie, iar laureaţii celorlalte premii îşi vor primi prestigioasele distincţii, la Stockholm, în cadrul unei ceremonii prezidate de regele Carl Gustaf al XVI-lea.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici