- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (18.12.2012, 14:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfârşit "kamikaze" pentru misiunea spaţială a două sonde lunare americane
Două sonde americane de mărimea unei maşini de spălat s-au prăbuşit pe Lună, aşa cum era prevăzut, luni, la finalul unei misiuni fructuoase de aproape un an, care a dezvăluit secretele structurii interne a satelitului natural al Terrei.
Urmărește
415 afișări
Sfârşit "kamikaze" pentru misiunea spaţială a două sonde lunare americane (Imagine: NASA)
Cele două sonde, denumite "Ebb" şi "Flow" de şcolarii americani, în urma unui concurs, s-au izbit de un munte înalt de 2.500 de metri, în apropiere de polul nord al Lunii, lângă craterul Goldsmildt, puţin înainte de ora 22.30 GMT.
Sonda Ebb a fost prima care s-a prăbuşit, la ora 22.28 GMT, urmată, la 30 de secunde, de sonda Flow, cu o viteză de 6.050 kilometri/ oră (1,7 kilometri/ secundă), a precizat agenţia spaţială americană.
Nu există nicio imagine a impactului, întrucât zona în care s-au prăbuşit cele două sonde americane se află în partea umbrită a Lunii, a anunţat NASA. Săptămâna trecută, agenţia spaţială americană a anunţat că misiunea celor două sonde s-a încheiat, din cauza cantităţii mici de carburant rămase în rezervoarele lor. Din acest motiv, ele nu mai puteau realiza alte activităţi ştiinţifice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
NASA a analizat cu minuţiozitate traiectoriile celor două sonde, pentru a evita situaţia în care acestea ar fi putut să cadă în "situri istorice", cum sunt perimetrele în care au coborât pe Lună misiunile americane din programul Apollo. Dacă sondele ar fi fost lăsate să se prăbuşească la întâmplare, ar fi existat doar opt şanse dintr-un milion ca ele să distrugă unul dintre acele situri istorice.
Sondele Ebb şi Flow au realizat peste 115.000 de fotografii cu suprafaţa lunară şi au efectuat măsurători de o precizie fără precedent a câmpului gravitaţional al Lunii, permiţând nu doar o mai bună înţelegere a procesului de formare a sa, dar şi a celui de formare a Terrei şi a altor planete telurice din Sistemul Solar.
Maria Zuber, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea ştiinţifică a misiunii, a anunţat, luni, că zona în care s-au prăbuşit sondele Ebb şi Flow va purta numele astronautei Sally Ride, în onoarea primei americance care a ajuns în spaţiu, în 1983, decedată în urma unui cancer în iulie 2012, la vârsta de 61 de ani. Sally Ride a contribuit şi ea la această misiune spaţială a celor două sonde.
"Sondele noastre lunare gemene ne vor lipsi foarte mult, dar oamenii de ştiinţă îmi spun că vom avea nevoie de mulţi ani pentru a analiza toate datele formidabile pe care ele le-au recoltat", a adăugat David Lehman, directorul proiectului GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.
Lansate în septembrie 2011 şi plasate pe orbita lunară pe 1 ianuarie 2012, cele două sonde au relevat repartiţia maselor, grosimea şi compoziţia diferitelor învelişuri stratificate din care este alcătuită Luna, până la nucleul ei.
Ele au arătat, totodată, că scoarţa lunară este mult mai subţire decât credeau oamenii de ştiinţă şi a fost aproape în întregime pulverizată de bombardamentul cu asteroizi şi comete.
Înainte de a plonja spre scoarţa lunară, cele două sonde americane au realizat o ultimă misiune. La 50 de minute înainte de impact, ele şi-au pornit motoarele, menţinându-le în funcţiune până la epuizarea carburantului, pentru a determina cantitatea exactă rămasă în rezervoare. Această operaţiune îi va ajuta pe inginerii de la NASA să programeze mai bine nevoile de carburant pentru viitoarele misiuni spaţiale.
Misiunea, care a avut un cost de 500 de milioane de dolari, a fost cea de-a 110-a misiune de explorare a Lunii. Dintre acestea, şase au fost misiuni cu oameni la bord, în cadrul programului Apollo, în cadrul căruia, între 1969 şi 1972, 12 americani au păşit pe Lună.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe