- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (25.10.2013, 14:40)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SIDA: Un rezervor viral mai mare decât s-a estimat iniţial complică şansele de vindecare
Rezervorul viral al persoanelor infectate cu HIV, virusul care produce SIDA, este mult mai vast decât s-a estimat până acum, ceea ce complică şi mai mult eforturile de a vindeca această maladie, au spus, joi, cercetătorii americani.
Urmărește
572 afișări
SIDA: un rezervor viral mai mare decât s-a estimat iniţial complică şansele de vindecare (Imagine: Shutterstock)
Rezervorul viral al persoanelor infectate cu HIV, virusul care produce SIDA, este mult mai vast decât s-a estimat până acum, ceea ce complică şi mai mult eforturile de a vindeca această maladie, au arătat, joi, cercetătorii americani.
"Există mult mai multe virusuri integrate inactive în celulele sistemului imunitar al persoanei infectate decât credeam", a spus virusologul Robert Siliciano, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, coordonatorul celor două studii publicate în revista americană Cell şi în publicaţia britanică The Lancet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
"Această descoperire nu înseamnă că nu există nicio speranţă de vindecare a maladiei, ci că trebuie să muncim pentru a înţelege amploarea fenomenului", a adăugat Robert Siliciano.
Potrivit estimărilor echipei de cercetători, "rezervorul" HIV este de 60 de ori mai mare decât s-a constatat până de curând.
Cu toate că tratamentele antiretrovirale actuale identifică şi distrug virusul activ, împiedicând reproducerea acestuia, ele nu pot elimina virusurile care nu sunt activate şi se ascund în celulele sistemului imunitar, explică cercetătorii.
Înaintea acestei cele mai recente descoperiri, virusologii nu ştiau exact care putea fi întinderea acestor rezervoare virale, considerate obstacolul major în calea eradicării HIV şi a vindecării acestei boli incurabile, care afectează aproximativ 35 de milioane de persoane în toată lumea, dintre care 1,8 milioane mor în fiecare an.
Până acum, virusologii măsurau mărimea rezervorului viral activând toate limfocitele T, principalele celule ale sistemului imunitar, considerând că astfel puteau să descopere toate celulele HIV inactive, dar validitatea acestei proceduri nu a fost confirmată niciodată.
Altă metodă constă în inventarierea numărului de genomuri ale virusului prezent, dar, conform cercetătorilor, această tehnică nu permite decât identificarea copiilor virusului cu mutaţii genetice care îl împiedică să funcţioneze, fapt pentru care acestea nu prezintă nicio ameninţare clinică.
Pentru acest nou studiu, Robert Siliciano şi echipa sa au pus la punct o tehnică ce măsoară nu numai dimensiunea rezervorului viral, ci şi compoziţia acestuia.
Virusologul american a efectuat această experienţă în laborator, pornind de la 213 virusuri ale imunodeficienţei umane inactive, izolate în rezervorul viral al unui număr de opt persoane, analizând codul genetic al acestor virusuri.
Stimulând sistemul imunitar al acestor pacienţi, cercetătorii au constatat că majoritatea acestor virusuri inactive sau pro-virusuri, aproximativ 88%, aveau defecte genetice care le împiedicau să se activeze, dar că restul de 12% erau intacte din punct de vedere genetic şi capabile să se reproducă.
Bazându-se pe proporţia de 12% a virusurilor potenţial valabile, cercetătorii au calculat că rezervorul viral ar putea fi de 60 de ori mai mare decât s-a estimat.
"Acest lucru creşte enorm obstacolul din calea vindecării acestei maladii", consideră Ya-Chi Ho, coautoarea acestor studii, care subliniază că tratamentele trebuie să aibă ca ţintă aceste virusuri latente pentru a reuşi vindecarea.
O mai bună înţelegere a acestor rezervoare virale este indispensabilă pentru a se pune la punct o nouă generaţie de tratamente, capabile să distrugă HIV, este concluzia cercetătorilor americani.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe