- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (26.11.2008, 17:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale
Persoanele care suferă de sindromul apneei în somn (SAS), ce constă în perioade în care respiraţia se opreşte în timpul somnului, prezinte riscuri de două ori mai mari de îmbolnăvire, potrivit unui studiu ce va fi publicat în luna decembrie în Jurnalul European de Pneumologie (ERJ).
Urmărește
106 afișări
Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale (Imagine: Mediafax Foto)
Sindromul apneei în timpul somnului (SAS) afectează cel puţin 5% din populaţia lumii. Însoţite de sforăieli, aceste episoade repetate de scurtă asfixie, care privează sângele de un aport suficient în oxigen, alterează calitatea somnului şi produce stare de somnolenţă în timpul zilei. Totodată, el conduce la producerea accidentelor cardiovasculare.
Studiul a fost condus de Borge Sivertsen de la Universitatea din Bergen (Norvegia) şi a fost efectuat pe 7.028 de voluntari din comitatul Hordaland, din vestul Norvegiei, cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani. Cu toţii au completat chestionarele care au semnalat prezenţa sforăielilor, apneelor nocturne şi a perioadelor de somnolenţă diurnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În paralel, cercetătorii norvegieni au analizat datele oferite de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate din Novergia referitoare la concediile medicale mai lungi de opt săptămâni şi la bolile profesionale permanente.
Un procent de 6,3% din totalul celor chestionaţi suferă de SAS. Cercetătorii au descoperit faptul că aceştia prezintă un risc de aproape două ori mai mare (1,7 ori) de îmbolnăvire şi de a intra în concediu medical prelungit. Totodată, aceiaşi pacienţi sunt supuşi unui risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi de o maladie profesională.
Cercetătorii au precizat că din cele trei simptome, perioadele de somnolenţă diurnă contribuie cel mai mult la cererile de concediu medial şi a declarării stării de invaliditate.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe