Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale

Persoanele care suferă de sindromul apneei în somn (SAS), ce constă în perioade în care respiraţia se opreşte în timpul somnului, prezinte riscuri de două ori mai mari de îmbolnăvire, potrivit unui studiu ce va fi publicat în luna decembrie în Jurnalul European de Pneumologie (ERJ).

Urmărește
106 afișări
Imaginea articolului Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale

Sindromul apneei în somn creşte durata concediilor medicale (Imagine: Mediafax Foto)

Sindromul apneei în timpul somnului (SAS) afectează cel puţin 5% din populaţia lumii. Însoţite de sforăieli, aceste episoade repetate de scurtă asfixie, care privează sângele de un aport suficient în oxigen, alterează calitatea somnului şi produce stare de somnolenţă în timpul zilei. Totodată, el conduce la producerea accidentelor cardiovasculare.

Studiul a fost condus de Borge Sivertsen de la Universitatea din Bergen (Norvegia) şi a fost efectuat pe 7.028 de voluntari din comitatul Hordaland, din vestul Norvegiei, cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani. Cu toţii au completat chestionarele care au semnalat prezenţa sforăielilor, apneelor nocturne şi a perioadelor de somnolenţă diurnă.

În paralel, cercetătorii norvegieni au analizat datele oferite de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate din Novergia referitoare la concediile medicale mai lungi de opt săptămâni şi la bolile profesionale permanente.

Un procent de 6,3% din totalul celor chestionaţi suferă de SAS. Cercetătorii au descoperit faptul că aceştia prezintă un risc de aproape două ori mai mare (1,7 ori) de îmbolnăvire şi de a intra în concediu medical prelungit. Totodată, aceiaşi pacienţi sunt supuşi unui risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi de o maladie profesională.

Cercetătorii au precizat că din cele trei simptome, perioadele de somnolenţă diurnă contribuie cel mai mult la cererile de concediu medial şi a declarării stării de invaliditate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici