- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LIFE, (03.07.2008, 13:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistemul solar are forma unui ou
Sistemul solar are forma unui ou, pentru că la frontiera lui vânturile de particule emise de Soare întâlnesc gaze supuse unui câmp magnetic interstelar, au descoperit cercetătorii analizând datele colectate de sonda Voyager 2.
Urmărește
5394 afișări
Sistemul solar are forma unui ou (Imagine: NASA)
Lansată în 1977, sonda Agenţiei spaţiale americane (NASA), Voyager 2, a atins, în vara anului trecut, de mai mai multe ori, "şocul terminal", la zeci de miliarde de kilometri de Pământ, acolo unde vânturile solare sunt brusc încetinite, trecând de la viteze supersonice la viteze subsonice.
Şocul poate fi comparat cu întâlnirea dintre un flux de apă centrifugată de la un robinet la suprafaţa unui lighean şi refluxul de apă acumulată pe marginile acestuia, potrivit lui Randy Jokipii, astronom la Universitatea din Arizona, care prezintă o serie de articole consacrate de revista Nature noilor informaţii despre limitele sistemului solar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Dincolo de "şocul terminal", influenţa vânturilor solare se diminuează, după care dispare, la nivelul heliopauzei, care marchează limita exterioară a sistemului nostru solar.
Sistemul solar, învelit într-o bulă gigantică, numită heliosferă, care se întinde dincolo de orbita lui Pluto, are o coadă despre care nu există multe informaţii, care ar avea o lungime de 130 - 150 de ori mai mare decât distanţa de la Pământ la Soare (de ordinul a 20 de miliarde de kilometri), a precizat Jokipii.
Sonda Voyager 1 a atins deja "şocul terminal" în decembrie 2004, însă nu dispunea de instrumentele necesare pentru măsurarea directă a vitezei, densităţii şi temperaturilor vânturilor solare.
Voyager 1 a atins acest "zid al sunetului" vânturilor solare cu 1,5 miliarde de kilometri mai aproape de Pământ decât Voyager 2, fapt care a permis astronomilor să concluzioneze că sistemul solar este departe de a fi perfect rotund.
Pe partea aplatizată, "oul" este supus unui bombardament constant de particule de gaze interstelare, mult mai puţin dense decât vânturile solare, care sunt şi ele expuse câmpurilor magnetice ale stelelor din vecinătatea lor.
Voyager 2 a măsurat dincolo de "şocul terminal" o temperatură mai ridicată decât se aşteptau cercetătorii, "care indică probabil un transfer de energie particulelor razelor cosmice (interstelare) ce au fost accelerate de şoc", potrivit unui comunicat al Jet Propulsion Laboratory al NASA, din California, care se ocupă de sondele Voyager.
Cele două sonde, singurele construite de oameni şi aflate la o distanţă atât de mare de Pământ - de care se îndepărtează la o viteză de 17 kilometri pe secundă -, vor rămâne în deceniile următoare singurele surse de informaţie de la faţa locului despre limitele sistemului solar.
Mai aproape de noi, satelitul Ibex, a cărui lansare este prevăzută pe 5 octombrie, va completa observaţiile datorită unei orbite de 325.000 de kilometri a planetei noastre, care îi va permite să fie eliberat de influenţele magnetosferei terestre.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe