- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (08.10.2009, 17:20)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi contribuie la declanşarea cancerului
Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi joacă un rol major în creşterea riscului de declanşare a cancerului, potrivit unui studiu francez publicat pe site-ul revistei Lancet Oncology.
Urmărește
97 afișări
Slăbirea sistemului imunitar în cazul pacienţilor seropozitivi contribuie la declanşarea cancerului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Potrivit rezultatelor acestui studiu, efectuat pe un eşantion de 52.278 de pacienţi, monitorizaţi între anii 1998 şi 2006, "cu cât nivelul imunităţii este mai scăzut, cu atât creşte riscul declanşării cancerului, independent de alţi factori de risc".
Studiul a fost sprijinit de Agenţia franceză de cercetări împotriva maladiei SIDA (ANRS).
Concluziile acestui studiu pledează pentru o diagnosticare şi o începere a tratamentului cât mai timpurii pentru persoanele infectate cu virusul HIV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
După introducerea terapiilor antiretrovirale combinate, în 1996, cancerul a devenit prima cauză de deces în rândul pacienţilor infectaţi cu HIV. În rândul acestor pacienţi, riscul de apariţie a cancerului este de două-trei ori mai mare faţă de cel existent în rândul populaţiei generale.
Acest studiu, cu o valoare statistică "de neegalat", a permis monitorizarea declanşării a şapte tipuri de cancer în rândul persoanelor infectate cu HIV. Trei dintre aceste tipuri de cancere fac parte din lista bolilor asociate maladiei SIDA - cancerul de col uterin, sarcomul Kaposi şi limfomul non-Hodgkin. Celelalte patru sunt limfomul Hodgkin, cancerul pulmonar, cancerul hepatic şi cancerul la colon).
Potrivit acestui studiu, cu cât imunitatea este mai scăzută - fenomen marcat printr-o scădere dramatică a celulelor CD4 -, cu atât creşte mai mult riscul de declanşare a cancerului, această corelaţie păstrându-şi valabilitatea indiferent de alţi factori de risc.
Cu excepţia cancerului la colon, acest risc pare să fie reversibil, odată ce numărul limfocitelor CD4 începe să crească, au explicat cercetătorii francezi. În opinia lor, medicii trebuie să readucă sau să menţină, cu ajutorul tratamentelor antiretrovirale, numărul limfocitelor CD4 dincolo de pragul de 500/mm3 în sânge.
Studiul prezintă, totuşi, o serie de particularităţi. Astfel, de exemplu, riscul de apariţie a cancerului de col uterin scade în rândul pacienţilor seropozitivi care urmează un tratament antiretroviral, independent de efectele tratamentelor antiretrovirale.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe