- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (25.10.2012, 17:21)
- Irina Tacu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Smartphone-urile pot pune în pericol sănătatea. Care sunt riscurile şi cum te poţi feri de ele - VIDEO
Încrederea tot mai mare cu care ne bazăm pe smartphone-urile pe care le folosim ne face predispuşi într-o mai mare măsură la îmbolnăvire, întrucât telefoanele mobile reprezintă spaţii de dezvoltare pentru bacterii, avertizează doctorii.
Urmărește
2485 afișări
Smartphone-urile pot pune în pericol sănătatea. Care sunt riscurile şi cum te poţi feri de ele (Imagine: Shutterstock)
Telefonul mobil ţinut foarte aproape de urechi, nas şi gură, în combinaţie cu temperatura ridicată a acestuia, fertilă pentru bacterii, constituie un pericol ridicat de sănătate, utilizatorii fiind expuşi la acţiunea unor diverşi agenţi patogeni, scrie Daily Mail.
Teste ştiinţifice au descoperit că smartphone-urile poartă la fel de multe bacterii ca mânerul unei uşi de la grupul sanitar. Afecţiunile care pot fi transmise de obicei includ gripa, afecţiuni ale sistemului digestiv şi infecţii ale ochilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Tipurile de viruşi descoperite în telefon pot fi găsite şi în alte dispozitive de folosinţă zilnică, precum computere, chei, pixuri şi telefoane.
Riscurile sunt, totuşi, mai ridicate în cazul telefoanelor mobile, din moment ce oamenii se bazează atât de mult pe ele şi le poartă pretutindeni, inclusiv în pat, pe banda de alergat de la sala de sport sau la masa din restaurant.
Printre bacteriile conţinute de smartphone-uri există un număr anormal de ridicat de coliformi, o bacterie care semnalează contaminarea fecală. Din testele efectuate în laboratoarele HML din Muncie, Ind. pe opt telefoane au reieşit între 2700 şi 4200 unităţi de bacterii coliform, în contextul în care limita normală constă în mai puţin de o unitate pe 100 de mililitri de apă.
În cazul unora anumitor astfel de bacterii, ingerarea a numai zece organisme este suficientă pentru a te îmbolnăvi.
"Noi suntem cei care alimentează aceste organisme minuscule", a spus Michael Schmidt, profesor şi vicepreşedinte al catedrei de microbiologie şi imunologie la Universitatea de Medicină din South Carolina, conform Wall Street Journal.
"Ştim cu toţii urma aceea de grăsime de pe ecranul tactil. Unde există grăsime, sunt şi microbi", a adăugat Schmidt.
Un studiu din 2011, publicat în Journal of Applied Microbiology (Jurnalul de Microbiologie Aplicată), a descoperit că 20-30 la sută din viruşi pot fi transferaţi direct de pe degete pe o suprafaţă de sticlă, precum cea a ecranului tactil.
Universitatea Cape Coast din Ghana a studiat, de asemenea, utilizarea telefoanelor mobile în rândul a 100 de studenţi şi a evidenţiat atât concentrarea ridicată a bacteriilor pe telefoane, cât şi diversitatea lor.
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra lipsei unei igiene adecvate şi a spălării corespunzătoare de mâini din partea utilizatorilor de smartphone-uri.
Utilizatorii îngrijoraţi în privinţa expunerii la microbi prin folosirea telefonului sunt sfătuiţi să procedeze cu atenţie înainte să găsească un mod de a-şi păstra dispozitivul curat, întrucât soluţiile obişnuite de curăţare în casă ar putea dăuna telefonului zgâriind folia ecranului.
În manualul pentru clienţi, Apple interzice în mod explicit folosirea de "soluţii de curăţare a geamurilor, a gospodăriei, de spray-uri cu aerosoli, de solvenţi, alcool, amoniac sau substanţe abrazive".
Manualul BlackBerry atrage atenţia într-un mod asemănător: "A nu se folosi soluţii de curăţare sau solvenţi lichizi cu aerosoli pe suprafaţa sau în apropierea dispozitivului BlackBerry".
Platforma Google de telefonie Android nu are activă o politică oficială privind metodele de curăţare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe