- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (13.02.2010, 15:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii
Şofranul, un condiment frecvent utilizat în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, ar putea fi folosit pentru menţinerea acuităţii vizuale şi pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare maculară provocată de îmbătrânire.
Urmărește
1186 afișări
Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de ştiinţă au relevat faptul că şofranul inversează efectele cauzate de degenerescenţa maculară, considerată cel mai frecvent factor de apariţie a orbirii în cazul persoanelor în vârstă.
"Vederea pacienţilor s-a îmbunătăţit după ce au luat pastile cu şofran", a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu.
"Atunci când au efectuat testele oculare tradiţionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienţi au putut să citească rândurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau să le vadă înainte, iar alţi pacienţi au declarat că au reînceput să citească ziare şi cărţi", a adăugat Silvia Bisti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât numărul pacienţilor suferind de degenerare maculară se va tripla pe plan mondial în următorii 25 de ani, din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.
Această maladie afectează un sfert din totalul persoanelor de peste 60 de ani din Marea Britanie şi peste jumătate din totalul persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. În prezent există puţine tratamente care să încetinească ritmul de evoluţie a bolii şi niciun tratament care să o stopeze.
Deşi vederea periferică nu este afectată, boala afectează vederea centrală a persoanelor în vârstă, cauzând orbirea sau apariţia tulburărilor de vedere.
Şofranul a fost utilizat de multe secole de medicina tradiţională în tratamentul multor afecţiuni, însă studiul coordonat de Silvia Bisti este primul care a analizat efectele acestei mirodenii asupra vederii.
În cadrul unor teste efectuate în Italia, unde şofranul este cultivat pe suprafeţe mari, persoanele în vârstă suferind de degenerare maculară au primit în fiecare zi câte o pastilă cu şofran, timp de trei luni. În următoarele trei luni, voluntarii au primit un medicament placebo.
Al doilea grup de studiu a primit pastilele în ordine inversă. În total, la acest studiu au participat 25 de voluntari.
"Toţi pacienţii au relatat o îmbunătăţire a vederii în perioada în care au primit pastilele cu şofran. Însă după ce nu le-au mai primit, efectele benefice au dispărut cu rapiditate", a explicat coordonatoarea studiului.
"Formula chimică a şofranului este foarte complexă. Această plantă are proprietăţi cunoscute antioxidante, însă nimeni nu a studiat efectele ei asupra vederii", a adăugat cercetătoarea italiană.
Ea consideră că şofranul, folosit pe scară largă în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, influenţează concentraţia de grăsimi de la nivelul globului ocular, făcând ca celulele vizuale să devină "mai puternice şi mai rezistente".
Şofranul este folosit în medicina tradiţională pentru a trata diverse maladii, inclusiv cancerul şi depresia. Această plantă are şi alte proprietăţi benefice, stimulând circulaţia oxigenului şi împiedicând moartea celulelor.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20